Amstelveen,
27
september
2017
|
14:00
Europe/Amsterdam

Uniek KLM-vliegtuig Madurodam onder hamer voor Rode Kruis

Samenvatting

Zondag 1 oktober komt er in Amsterdam een uniek vliegtuig op de markt. Het toestel MD-11 PH-KLM van KLM met schaal 1:25 uit Madurodam gaat onder de veilinghamer. In overleg met KLM stelt het Haagse themapark haar MD-11 beschikbaar voor een veiling tijdens de grootste Michelin Chef’s Table ooit, een benefietlunch in het Hotel Okura Amsterdam voor het Rode Kruis en de wederopbouw van Sint Maarten. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Madurodam dat er een maquette geveild wordt.

Deze unieke gezamenlijke veiling benadrukt de hechte band die KLM al sinds de oprichting van Madurodam met het themapark heeft. De vloot van KLM heeft altijd onderdeel uitgemaakt van de Haagse miniatuurstad en die houden we up-to-date. Na 23 jaar trouwe dienst op deze kleinste luchthaven ter wereld verkeert het MD-11 toestel nog altijd in perfecte conditie. De veilingactie, waarbij dit unieke stuk onder de hamer gaat, onderstreept bovendien de innige band tussen KLM en Sint Maarten. Na eerdere hulpacties wil KLM met deze veiling opnieuw benadrukken dat wij Sint Maarten niet in de steek laten!
Harm Kreulen, Directeur KLM Nederland

120 manuren
Het KLM-vliegtuig , 2,5 meter lang en een bijna even lange vleugelspanwijdte, sierde sinds de jaren ‘90 de luchthaven in Madurodam en weegt ruim 30 kilogram. Toentertijd kostte het maar liefst 120 manuren om de MD-11 met de hand na te maken volgens de officiële bouwtekening.

23 jaar trouwe dienst
Madurodam haalde het vliegtuig in 2016 van haar landingsbaan, omdat de MD-11 al uit de vloot van KLM was verdwenen. Maar ondanks de bijna 23 jaar trouwe dienst op de kleinste luchthaven ter wereld verkeert het toestel nog altijd in perfecte conditie. Mede dankzij de twee onderhoudsbeurten van nog eens ruim 200 manuren die het toestel om de vijftien jaar kreeg in verband met de weersinvloeden op de maquette.

Knap staaltje vakmanschap
,,In Madurodam doen wij er alles aan om een zo realistisch mogelijk beeld neer te zetten voor onze bezoekers. Ons atelier werkt daarom altijd volgens de officiële bouwtekeningen, en bouwt objecten tot op de millimeter nauwkeurig na. Alleen dan 25 keer kleiner dan de werkelijkheid. Zo zitten de ramen en het logo bij de MD-11 exact op de juiste plaats. Het verschalen van het vliegtuig vormde bij de bouw overigens een grote uitdaging: door de rondingen van het vliegtuig zijn er geen goede maatreferenties. Maar door de jaren heen hebben we van kenners alleen maar complimenten gekregen hoe waarheidsgetrouw het vliegtuig is nagebouwd", aldus Joris van Dijk, directeur van Madurodam.

Om het vliegtuig ook bij de nieuwe eigenaar te laten schitteren, heeft het de afgelopen week nog een spoedbezoek aan het atelier gebracht. Het vliegtuig is voor een deel opnieuw bestickerd en voorzien van een nieuwe vernislaag. Van Dijk: ,,We hebben hier te maken met een pronkstuk. Voor liefhebbers is de veiling een ‘once in a lifetime opportunity’ om zo'n vliegtuig in het bezit te krijgen."

Eenmalig
Het unieke aan dit veilingobject is namelijk niet alleen het maatwerk, maar vooral het eenmalige karakter. ,,Ons beleid is dat maquettes Madurodam nooit verlaten. Miniatuurgebouwen die niet te herstellen zijn, bouwen we opnieuw, uiteraard volgens de moderne technieken. En wanneer gebouwen in werkelijkheid veranderen, dan verandert de maquette bij ons vaak mee. Omdat KLM haar vloot moderniseert, doen wij dat nu ook in Madurodam”, benadrukt Van Dijk. Het weghalen van de MD-11 voor de veiling slaat dus geen gat in de vloot in Madurodam: er staat inmiddels een fonkelnieuwe KLM Boeing 787 Dreamliner bij de terminal van de luchthaven.

Internationale belangstelling
De verwachtingen voor dit kavel tijdens de veiling zijn hooggespannen. Zowel KLM als Madurodam hopen dat het vliegtuig voor een zo hoog mogelijke prijs afgehamerd wordt. In verband met het unieke object en de te verwachten internationale aandacht heeft Troostwijk Veilingen er belangeloos voor gezorgd dat zowel tijdens de benefietlunch in de zaal van Hotel Okura Amsterdam op de KLM-maquette uit Madurodam kan worden geboden, maar ook tegelijkertijd online. Voor dit unieke kavel en voor alle overige veilingitems kan vanaf woensdag 27 september al online geboden worden via https://www.troostwijkauctions.com/uk/hotel-okura-auction/01-25302/

39 Michelinsterren
Op zondag 1 oktober komen ‘s middags in Hotel Okura Amsterdam maar liefst 32 topchefs met 39 Michelinsterren in actie om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Sint Maarten na de verwoestende schade die orkaan Irma heeft aangericht. De opbrengst van deze unieke lunch aan de grootste Michelin Chef’s Table van Nederland komt volledig ten goede aan het Rode Kruis. Deelnemende toprestaurants zijn onder andere De Librije, De Lindenhof, Ciel Bleu, Bord’Eau, ’t Nonnetje, Bridges, Vermeer, De Nederlanden en ook de eerste driesterrenchef van Nederland, Cees Helder, heeft toegezegd.

Sint Maarten Chef’s Table
De Nederlandse topgastronomie heeft de handen in een geslagen om een eenmalige unieke lunch te verzorgen onder de naam Sint Maarten Chef’s Table. In de Grand Ballroom van Hotel Okura Amsterdam wordt één grote keuken geplaatst waar 32 Chef’s Tables aan staan. Elke Chef’s Table van 10 personen krijgt een 5-gangenmenu inclusief aperitief, begeleidende wijnen, water en koffie. Het extra bijzondere is dat elke tafel per gang een gerecht van een andere sterrenchef krijgt uitgeserveerd. Naast het culinaire aspect is er uiteraard tijdens de lunch een gevarieerd aanbod aan entertainment, vindt er een loterij plaats en worden 3 exclusieve stukken ter veiling aangeboden.

Initiatief
Het initiatief voor de benefietlunch Sint Maarten Chef’s Table is genomen door de top van culinair Nederland. Veel chefs hebben tijdens de afgelopen 10 edities van het gastronomische evenement Fête de la Cuisine op Sint Maarten gekookt en daardoor het eiland, haar bewoners en hun overzeese horecacollega’s leren kennen. Toen het idee voor een benefiet werd geopperd stroomden de aanmeldingen van sterrenchefs uit het hele land dan ook binnen.

Voor meer informatie: www.Madurodam.nl en www.SintMaartenChefsTable.nl