04
november
2016
|
16:48
Europe/Amsterdam

Uitspraak kort geding dinsdag 8 november

Vandaag vond de zitting plaats van het kort geding dat KLM heeft aangespannen tegen de cabinebonden om hen te dwingen gevolg te geven aan hun overlegverplichting. KLM heeft hiertoe besloten omdat de bonden nu al bijna een jaar blijven weigeren om cao-onderhandelingen te voeren, terwijl ze wel actie voeren. In de cao is vastgelegd dat er eerst onderhandeld moet worden, als dat niet lukt moet mediation worden ingezet en pas daarna kan er naar het middel actievoeren worden gegrepen.

KLM eist als tweede dat, bij stakingen langer dan 40 minuten, de bonden 24 uur van tevoren moeten aangeven wie er wel en wie er niet meedoet aan de werkonderbreking. Dit is noodzakelijk om een voor de passagier hanteerbare vluchtuitvoering te waarborgen (waarbij annuleringen en omboekingen onvermijdbaar zijn).

Op nadrukkelijk verzoek van de rechter hebben vakbonden aangegeven hun acties niet verder uit te bereiden naar langere werkonderbrekingen (langer dan 40 minuten) zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan. Dit betekent dat er tot in ieder geval woensdag geen werkonderbrekingen van langer dan 40 minuten zullen zijn.

KLM ziet de uitspraak van het kortgeding op 8 november met vertrouwen tegemoet.

Waarom een nieuwe cao belangrijk is
De wereld is veranderd en KLM moet hierin mee. Benchmarks tonen aan dat het verschil met concurrenten nog steeds groot is. Om te kunnen investeren, groeien en werkgelegenheid en toekomstperspectief te behouden, is het noodzakelijk dat KLM haar kosten conform de afgesproken targets verlaagt door haar productiviteit te verhogen. Eerder heeft KLM met het grondpersoneel en de cockpitbemanning cao-afspraken gemaakt waarin deze productiviteitsverbetering is afgesproken. Het cabinepersoneel kan niet achterblijven bij hun collega’s. De arbeidsvoorwaarden bij KLM zijn en blijven uitstekend ten opzichte van andere bedrijven in Nederland en andere vliegtuigmaatschappijen