Amstelveen,
13
december
2013
|
10:13
Europe/Amsterdam

Geruststellende resultaten TNO-metingen luchtkwaliteit vliegtuigen

Aangetroffen TCP-waarden nog veel lager dan in eerder internationaal onderzoek

Samenvatting

TNO heeft aan boord van negen verschillende KLM Boeing 737’s, op twintig vluchten, metingen verricht naar de aanwezigheid van TCP’s in de cockpit. De metingen van TNO, die vandaag openbaar zijn gemaakt, bevestigen dat er in de KLM vliegtuigen slechts sprake is van zeer lage concentraties TCP. De enige variant waarvoor een gezondheidsgrens is vastgesteld, ToCP, is zelfs helemaal niet aangetroffen. De gevonden waarden zijn ook veel lager dan de resultaten uit  eerder internationaal onderzoek (zoals het Cranfield-onderzoek). In deze eerdere onderzoeken werd al geconcludeerd dat het zeer onwaarschijnlijk is dat deze lage waarden gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. De door TNO gemeten waarden zijn nog lager dan eerder gevonden, en dus blijven de conclusies van het Cranfield-onderzoek volledig overeind.

TNO heeft metingen verricht in verschillende vluchtfasen: tijdens de klim, kruisvlucht, daling en gedurende de totale vlucht. Daarnaast zijn ook metingen verricht terwijl het toestel aan de grond stond. TNO heeft de luchtmonsters in de ademzone genomen en daarnaast veegmonsters op de glareshield.

De TCP-waarden lagen gemiddeld op 7 ng/m3. De meest toxische variant ToCP is in het geheel niet aangetroffen. De gezondheidslimiet hiervoor is 100.000 ng/m3. Voor andere TCP’s bestaan geen gezondheidsgrenzen. De gemeten waarde van andere TCP’s ligt gemiddeld ruim 14.000 keer lager dan de voor ToCP geldende gezondheidsnorm. Op één moment is een atypische waarde gemeten van 155 ng/m3, die nog steeds 650 keer lager is dan de ToCP-norm.

Achtergrond
Aanleiding voor het onderzoek van TNO was de uitspraak in een zaak tussen een vlieger vs KLM van 18 september 2013. Dit onderzoek herbevestigt dat TCP’s in vliegtuigen slechts in zeer lage concentraties voorkomen.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Laatste nieuws

Deel deze release