Amstelveen,
21
mei
2013
|
16:18
Europe/Amsterdam

Start tweede fase tussen Etihad Airways en KLM

Samenvatting

Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, en KLM Royal Dutch Airlines zijn met het begin van de vluchten tussen Abu Dhabi en Amsterdam een tweede fase ingegaan van hun strategisch partnership.

De dagelijkse vluchten zijn van start gegaan op 15 mei, dragen KLM’s KL-code en worden uitgevoerd door een Airbus 330-200 met twee klassen aan boord. Per vlucht kunnen 262 passagiers vervoerd worden, waarvan 22 in Pearl Business Class en 240 in Coral Economy Class.

Tegelijk met de introductie van de nieuwe route worden 12 nieuwe KLM-bestemmingen vanuit Schiphol toegevoegd aan het netwerk van Etihad Airways met de EY-code. KLM heeft zijn KL-code op zes Etihad Airways bestemmingen vanuit Abu Dhabi toegevoegd.

James Hogan, Etihad Airways’ President en Chief Executive Officer, zegt: “Met de start van de Etihad Airways vluchten naar Amsterdam diepen we onze relatie met KLM verder uit. We voorzien dan ook dat er een grote vraag zal komen naar de KLM codesharevluchten die verder gaan dan Schiphol Airport.

Het partnership met KLM is een mooi voorbeeld van onze strategie, die erin bestaat nauw samen te werken met partners vanuit de hele wereld en hun bestaande netwerken te gebruiken om secundaire steden aan te boren. Daarnaast kunnen we de consument ook laten genieten van andere gezamenlijke voordelen zoals het gebruik van de lounges en frequent flyer ‘earn and burn’ programma’s.”

De 12 bestemmingen waartoe de klanten van Etihad Airways toegang hebben dankzij de codesharevluchten met KLM zijn Stockholm, Aberdeen, Barcelona, Bergen, Birmingham, Kopenhagen, Edinburgh, Glasgow, Gotenburg, Helsinki, Leeds/Bradford en Madrid.

De steden die in de eerste fase toegevoegd werden tot het netwerk en de EY-code dragen zijn Billund, Cardiff, Newcastle, Oslo en Stavanger.

KLM heeft zijn code toegevoegd op vluchten van Etihad Airways naar Abu Dhabi, Brisbane, Khartoum, Male, Muscat en Seychellen.

Deze bestemmingen worden toegevoegd aan de steden waarvoor KLM al eerder een codesharesamenwerking had met Etihad Airways, met name Colombo, Islamabad, Lahore, Melbourne en Sydney en die dus ook de KL-code dragen.

Peter Hartman, KLM’s President en Chief Executive Officer, zegt: “We zijn verheugd om te kunnen samenwerken met Etihad Airways. Samen ontwikkelen we nieuwe vormen van joint ventures, gezien de joint ventures die ontwikkeld zijn in de jaren ’80 niet langer passen binnen de huidige omstandigheden.

Samen bieden we een dubbele dagelijkse verbinding aan tussen Amsterdam en Abu Dhabi. Dat is fantastisch nieuws voor beide maatschappijen, onze hubs, en uiteraard voor de klanten. En het zal onze economieën een boost geven.”

Naast deze activiteiten heeft Etihad Airways dit jaar ook een wet-leaseovereenkomst gesloten met KLM voor het gebruik van een Boeing 747-400 cargo. Dit toestel, met een capaciteit van 124 ton, verbindt de twee cargo hubs van Abu Dhabi en Amsterdam en verhoogt de capaciteit naar Frankfurt, Hong Kong en Dhaka.

Met KLM-partner Air France heeft Etihad Airways eveneens een wet-leaseovereenkomst gesloten voor een Airbus A340-300. Dit toestel zal ingezet worden op de Parijs-Abu Dhabi route tot het einde van het jaar.

Naast Amsterdam bedient Etihad Airways nog 17 andere grote Europese steden, zoals Brussel, Dublin, Frankfurt, Genève, Londen en Parijs. 

VluchtVertrekVertrek tijdAankomstAankomsttijdFrequentieDuur
EY 077AbuDhabi (AUH)09:30Amsterdam (AMS)14:40Dagelijks7hr. 10min
EY 078Amsterdam (AMS)22:00Abu Dhabi (AUH)06:35 (+1)Dagelijks6hr. 35min

 

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Over Etihad Airways
Etihad Airways, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten, begon zijn activiteiten in 2003 en vervoerde in 2012 10,3 miljoen passagiers. Vanuit de hub in Abu Dhabi International Airport vliegt Etihad Airways naar 89 passagiers- en cargobestemmingen in het Midden-Oosten, Afrika, Europa, Azië, Australië en Amerika. De maatschappij beschikt over een vloot van 77 Airbus en Boeing toestellen en heeft meer dan 90 toestellen in bestelling staan, waaronder 41 Boeing 787-9 Dreamliners en 10 Airbussen A380’s, ’s werelds grootste passagiersvliegtuigen. Etihad Airways heeft aandelen in airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus, en nog onder voorbehoud van officiële goedkeuring, voor 24% in India’s Jet Airways. Meer informatie vindt u op www.etihad.com.

 

Deel deze release

Laatste nieuws