Amstelveen,
27
november
2015
|
12:45
Europe/Amsterdam

Robot ‘Spencer’ gaat KLM-passagiers op luchthaven Schiphol begeleiden

Samenvatting

Na ruim twee jaar bouwen, programmeren en testen, start KLM maandag 30 november met de eerste tests met ‘robot Spencer’ op Schiphol. Dagelijks missen reizigers hun aansluitende vlucht door bijvoorbeeld vertragingen, te korte overstaptijden, problemen met het vinden van de weg, taalbarrières. Met de robot wil KLM overstappende passagiers op de drukke luchthaven zo snel en efficiënt mogelijk van de ene naar de ander gate brengen.

Op strategisch niveau is de komst van robotics een belangrijke ontwikkeling, waar we op voorbereid zijn en ook mee willen testen. KLM is van mening dat robotics, de komende jaren een toenemende impact zal hebben op de luchtvaart. Op verschillende vlakken zijn we bezig met technische testen, waarmee we willen achterhalen hoe en of robotics past in onze processen. Deze ontwikkelingen passen geheel binnen KLM’s doelstellingen met innovatie als één van de belangrijkste pijlers. Robotics heeft voor KLM als mogelijk doel het personeel en de klanten nog beter te ondersteunen met innovatieve technieken.
Michel Pozas, Vice President Customer Innovation & Care AFKL

Het door de Europese Commissie gesteunde project gaat veel verder dan de vaardigheden van de huidige generatie robots. Spencer moet uiteindelijk in staat zijn om groepen te herkennen, moet rekening houden met groepsgedrag en moet emoties herkennen. Daarnaast zal ‘Spencer’ ook proactief inspelen op onvoorziene situaties.

De tests worden tot en met 4 december in het Schengen gedeelte van de luchthaven gedaan.

Partners
Naast KLM zijn SME Bluebotics, diverse universiteiten, zoals de Universiteit van Freiburg, München, Twente en Orebo, de Hogeschool Aachen en het Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) en Schiphol aan het project verbonden.

Bij deze testfase zijn nog geen passagiers betrokken. De finale demonstratie is in maart 2016.