Amstelveen,
27
oktober
2023
|
07:16
Europe/Amsterdam

Positief derde kwartaal voor KLM ondanks uitdagingen

Samenvatting

KLM heeft in het derde kwartaal van 2023 een operationele winst van €539 miljoen gerealiseerd bij een omzet van €3,425 miljard. Dit is een stijging vergeleken met vorig jaar. Het totale aantal vluchten wereldwijd is nog niet op het niveau van voor corona. Tegelijkertijd willen mensen nog steeds op reis met het vliegtuig. Deze combinatie heeft geleid tot het positieve resultaat.  

Vergeleken met vóór de coronacrisis zit de capaciteit op bijna 90% door de krappe arbeidsmarkt en de lange levertijden van vliegtuigonderdelen.  

KLM mocht in het derde kwartaal, waar de zomervakantie in valt, 8,4 miljoen mensen aan boord verwelkomen. Bij Transavia waren dat 2,9 miljoen reizigers. 

We hebben goede financiële resultaten neergezet in het derde kwartaal, doordat onze klanten willen reizen. De eerste negen maanden waren echter niet zonder obstakels. De aanhoudende problemen met de levertijden van onderdelen wereldwijd en de nog altijd krappe arbeidsmarkt maken dat we de knelpunten die tijdens corona zijn ontstaan niet zo snel kunnen oplossen als we zouden willen. Bovendien hebben we te maken met onzekerheid over de toekomst van Schiphol en de Nederlandse luchtvaart. Als KLM houden we koers. We gaan schoner, stiller en zuiniger vliegen en hebben daarom in september een miljardenorder bij Airbus geplaatst voor gloednieuwe Airbus A350’s, die oudere toestellen gaan vervangen. Wij staan voor een goed verbonden Nederland en blijven daarin investeren. Alle KLM’ers zetten zich hiervoor in. Hier hebben we ook duidelijk en stabiel overheidsbeleid voor nodig.

Marjan Rintel, CEO KLM

Cijfers negen maanden 

In de eerste negen maanden van het jaar bedroeg de operationele winst €668 miljoen bij een omzet van €9,058 miljard. In dezelfde periode in 2022 waren dat een operationele winst van €708 miljoen (inclusief €138 miljoen NOW) bij een omzet van €7,921 miljard.  

Bij Cargo remde de vraag af na de enorme vraag tijdens corona. Engineering & Maintenance voelt nog steeds de wereldwijde supply chain problemen maar presteert conform verwachtingen. Transavia had een zeer sterke zomer, waardoor de verliezen veroorzaakt door vlootproblemen eerder dit jaar, werden goedgemaakt. 

Voorzichtigheid blijft geboden. Grote geopolitieke spanningen, voortekenen van een recessie op de vrachtmarkt en een stijgende olieprijs maken dat we strak moeten blijven sturen op kosten en efficiency. Tegelijkertijd zijn investeringen nodig om onze ambities voor schoner, stiller en zuiniger vliegen waar te maken. Daarom zijn we een programma gestart met het doel om een structurele margeverbetering te behalen van €700 miljoen per jaar. Dat doen we door op de kosten te besparen en efficiënter en effectiever te werken.

Erik Swelheim, CFO KLM