Amstelveen,
01
september
2023
|
13:44
Europe/Amsterdam

Onnodige krimp schaadt Nederland

Samenvatting

Helaas is vandaag het kabinetsvoornemen bekendgemaakt om drastisch te snijden in het aantal vluchten op de Nederlandse luchthaven Schiphol. De minister kiest hiermee voor een eenzijdige focus op krimp van het aantal vluchten, als doel op zich. Wij vinden dat onbegrijpelijk. Het gaat niet om het aantal vliegtuigbewegingen maar om het verminderen van geluid. De geluidsdoelstellingen kunnen op een betere manier worden behaald, waar omwonenden, het klimaat, luchtvaartmaatschappijen en de Nederlandse economie echt mee geholpen zijn.

Wij laten in ons plan ‘schoner, stiller, zuiniger’ zien dat we de geluidsdoelstellingen ook halen met het huidige aantal vluchten. Het plan is een serieus commitment van KLM. We kunnen dit realiseren als we daar de ruimte voor krijgen. Het bereikt de doelstellingen en zorgt voor snellere vernieuwing van onze vliegtuigen, waardoor we schoner, stiller en zuiniger kunnen vliegen.

De minister kiest daarentegen voor onnodige krimp in plaats van een daadwerkelijke verbetering. We vinden het onvoorstelbaar dat de minister afbreekt wat KLM mede in bijna 104 jaar heeft opgebouwd. We doen er alles aan om vliegen schoner, stiller en zuiniger te maken. Die verantwoordelijkheid voelen we elke dag. Om geluid te reduceren is het drastisch snijden in het aantal vliegtuigbewegingen op Schiphol niet nodig.

Wij hebben dit aangetoond in het plan ‘schoner, stiller, zuiniger’ dat we op 15 juni jl. hebben ingediend bij de minister en extern is doorgerekend door het onafhankelijke instituut Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR). Door nieuwe, stillere vliegtuigen te kopen, slimmere processen in onze operatie en door de stilste vliegtuigen zoveel mogelijk ’s nachts in te zetten, behaalt ons plan direct in de nacht de doelstellingen en levert het omwonenden al na drie jaar zelfs méér op over de gehele dag en nacht. Innovatie in de luchtvaart zorgt ervoor dat we wereldwijd schoner, stiller en zuiniger kunnen vliegen.

Wij zijn trots op de bijdrage die we leveren aan de bereikbaarheid van Nederland dankzij de bijna 170 verbindingen die KLM wereldwijd biedt vanaf de hub Schiphol. We vervullen een behoefte van miljoenen mensen om plekken over de hele wereld te ontdekken. Om zaken te doen, om gezinnen bij elkaar te brengen en om noodzakelijke goederen te vervoeren. Dat willen we in balans met de omgeving mogelijk blijven maken. Minister Harbers heeft ons gevraagd 20% geluid te reduceren. We hebben hier het plan schoner, stiller, zuiniger voor ingediend. Daarin tonen we aan dat we die 20% kunnen behalen mét behoud van het huidige aantal vliegtuigbewegingen, zodat Nederland als handelsland goed verbonden blijft met de wereld. Toch blijft de minister gefixeerd op het doorzetten van krimp van het aantal vluchten. Het is moeilijk voor te stellen dat zo’n drastisch besluit genomen wordt door een demissionair kabinet, terwijl de Tweede Kamer op 12 september stemt over welke dossiers controversieel zullen worden verklaard. Op de winkel passen doe je als demissionair minister niet door de winkel te sluiten!

KLM CEO Marjan Rintel