Amstelveen,
12
november
2020
|
14:00
Europe/Amsterdam

Netwerkupdate: tweede golf leidt tot minder KLM-capaciteit op Europese vluchten

Samenvatting

De tweede COVID-19-golf die in Europa heeft geleid tot nieuwe lockdowns, heeft ervoor gezorgd dat KLM het netwerk heeft moeten aanpassen voor de komende periode. Hierbij probeert KLM zoveel mogelijk bestemmingen aan te vliegen maar reduceert capaciteit in stoelen en vluchten.

Het aantal Europese bestemmingen blijft de komende maanden ongeveer 90 tot 95% vergeleken met het aanbod van voor de crisis. Een aantal bestemmingen in met name het Verenigd Koninkrijk zal tijdelijk worden opgeschort. De totale capaciteit op Europese vluchten zal worden teruggebracht van 50% naar circa 40% ten opzichte van de situatie voor COVID-19.

Intercontinentaal blijft het aantal passagiersvluchten de komende maanden ongeveer 50 tot 60%. Met cargo-only vluchten erbij is dat ongeveer 65%.

Netwerkstrategie

KLM heeft gedurende de COVID-19-crisis de strategische keuze gemaakt om het aantal bestemmingen in het netwerk zoveel mogelijk te herstellen. Gezien de situatie gebeurt dat wel met minder vluchten en met kleinere toestellen. Hierdoor heeft de klant een zo groot mogelijk bestemmingenaanbod en wordt het netwerk vanaf de hub Amsterdam in stand gehouden. Daarnaast wordt een behoorlijk aantal intercontinentale bestemmingen als cargo-only aangeboden in verband met geldende reisrestricties.

Deze strategie is in de afgelopen maanden succesvol gebleken en heeft ervoor gezorgd dat KLM minder diep in het netwerk heeft gesneden dan een aantal andere luchtvaartmaatschappijen. De maanden augustus en september lieten een duidelijk herstel zien.

Helaas heeft de tweede golf niet alleen in Nederland, maar in heel Europa tot nieuwe reisrestricties geleid. Daarom wordt de capaciteit de komende periode neerwaarts bijgesteld. De KLM-netwerkstrategie blijft gehandhaafd, waarbij ook nog een aantal nieuwe bestemmingen toegevoegd zullen worden. Afhankelijk van de ontwikkelingen zijn aanpassingen aan het netwerk in de komende periode mogelijk.

Nieuwe bestemmingen

COVID-19 maakt dat een veerkrachtig netwerk heel belangrijk is. Door het openen van nieuwe routes, wordt het wegvallen van de vraag op andere routes opgevangen. Daarnaast versterkt KLM haar marktpositie door nieuwe bestemmingen aan het netwerk toe te voegen. KLM introduceert daarom een aantal nieuwe routes:

  • Op 4 januari wordt gestart met vier vluchten per week naar Riyad (Saudi-Arabië);
  • Met ingang van 10 december vliegt KLM twee keer per week naar Zanzibar, met op de terugweg een stop in Dar es Salaam;
  • De nieuwe luchthaven Berlijn Brandenburg wordt sinds 8 november jl. drie keer per dag verbonden met Schiphol;
  • Met ingang van 29 oktober jl. voert KLM een cirkelvlucht uit om Edmonton weer aan het Canadese netwerk toe te voegen. De route is Schiphol-Calgary-Edmonton-Schiphol;
  • Poznan wordt sinds 25 oktober dagelijks aangevlogen vanaf Schiphol;
  • KLM vliegt sinds 24 oktober een keer per week van Schiphol naar Chengdu en van Beijing naar Schiphol.