Amstelveen,
09
maart
2016
|
13:08
Europe/Amsterdam

KLM Zomerdienstregeling 2016

(27 maart 2016 – 29 oktober 2016)

Samenvatting

Uitbreiding van KLM-netwerk en verbetering van aanbod dankzij Dreamliner

KLM breidt deze zomer het netwerk uit door haar positie op belangrijke langeafstandsmarkten te versterken en nieuwe lijndiensten in Europa aan te bieden. Tegelijkertijd past de maatschappij haar capaciteit aan de marktvraag aan door middel van wijzigingen in het aantal vluchten naar Oost-Afrika en Japan.

KLM blijft haar product verbeteren door de komende tijd meer Boeing 787 Dreamliner-toestellen aan de vloot toe te voegen. Na de volledige upgrade van de Boeing 747-400- en 777-200-toestellen, voegt KLM momenteel de nieuwe World Business Class toe aan de Boeing 777-300-toestellen. Tegen het einde van 2016 zal 75% van de langeafstandstoestellen van KLM zijn voorzien van de nieuwste full-flat stoelen.

In totaal verhoogt KLM komende zomer de capaciteit met +2,8%* (+2,4% voor het langeafstandsnetwerk en +4,7% voor het middellangeafstandsnetwerk) ten opzichte van afgelopen zomer.

(*gemeten in ASK’s)

KLM investeert  deze zomer verder in haar product. Niet alleen met nieuwe toestellen zoals de Boeing 787 Dreamliner en Embraer 175 maar ook met mooie, nieuwe bestemmingen. Het is belangrijk voor KLM dat haar netwerk groeit en voor de passagier betekent dit nog meer keuzemogelijkheden in bestemmingen. Deze planning voor zomer 2016 past in de strategie van investering en groei enerzijds en kosten besparen anderzijds. De inspanningen van alle collega's afgelopen jaar maken dit mogelijk.
Pieter Elbers - KLM president-directeur & CEO

Europa: uitbreiding van portfolio met zeven nieuwe diensten

In de zomer van 2016 breidt KLM haar middellangeafstandsnetwerk uit met lijndiensten naar zeven nieuwe bestemmingen: Southampton, Inverness, Dresden, Genua, Valencia, Alicante en Ibiza. Op Southampton wordt tweemaal per dag gevlogen en op de overige bestemmingen eenmaal per dag. Naast de bestaande Transavia-zomerdiensten vanaf Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam, wordt op Ibiza alleen gevlogen tijdens het hoogseizoen. Na een succesvolle start in de zomer van 2015 heeft KLM ook een tweede dagelijkse vlucht naar Krakau toegevoegd. Hiermee komt het aanbod van KLM op veertien vluchten naar Krakau per week. Om de transferfunctie van Amsterdam te verbeteren, verhoogt KLM het aantal vluchten naar Praag, Berlijn, Birmingham, Leeds-Bradford, Aalborg, Boedapest en Luxemburg. De vluchten naar Keulen worden gestaakt.

Noord-Amerika: verbetering van marktpositie

KLM zal, naast de dagelijkse service van Delta, drie vluchten per week aanbieden naar Salt Lake City, een van de hubs van Delta Air Lines. Deze zomer zullen KLM en Delta samen tien keer per week vliegen op Salt Lake City. Aan de westkust voegt KLM een tweede wekelijkse vlucht naar San Francisco toe, met de nieuwste Boeing 787 Dreamliner. Vanaf Amsterdam kan nu negen keer per week naar San Francisco worden gevlogen. Daarnaast breidt KLM het aantal vluchten naar Los Angeles uit naar veertien vluchten per week. In de tussentijd past KLM de capaciteit aan de marktvraag aan door de route Amsterdam-Dallas en de tweede dagelijkse vlucht naar Houston te staken. KLM versterkt tevens de samenwerkingsverbanden in de regio. Zo hebben KLM en Delta Air Lines nu Jet Airways toegevoegd als nieuwe codesharepartner op de Noord-Amerikaanse bestemmingen. KLM verbetert daarnaast de samenwerking met WestJet door nieuwe codesharebestemmingen aan te bieden via diens dochteronderneming WestJet Encore.

Midden- en Zuid-Amerika: aanpassing aan marktdynamiek

In het Caribisch gebied verhoogt KLM het aantal wekelijkse vluchten naar Havana van vier naar vijf. Deze vluchten worden uitgevoerd met een groter toestel, de Airbus A330-300, om tegemoet te komen aan het groeiende aantal toeristen dat naar Cuba reist. Na het vakantieseizoen breidt KLM tevens het aantal vluchten naar Curaçao uit. KLM blijft op Rio de Janeiro vliegen met de Boeing 787 Dreamliner. Daarnaast zet KLM de samenwerking met belangrijke partners in de regio voort, onder andere via vluchten door Copa Airlines vanuit Panama en GOL in Brazilië.

Afrika: optimalisering van netwerk

KLM biedt een extra vlucht naar Luanda in Angola. Hiermee komt het gecombineerde aanbod van AFKL op zes wekelijkse vluchten vanaf Parijs en Amsterdam. In Zuid-Afrika verhoogt KLM het aantal vluchten naar Kaapstad van vijf naar zeven per week. KLM past haar netwerk aan de Oost-Afrikaanse marktdynamiek aan: het aantal cirkelvluchten naar Kilimanjaro/Dar-El-Salaam en Kigali/Entebbe wordt verhoogd van vier per week naar één per dag, waardoor KLM een dagelijkse vlucht naar iedere bestemming kan bieden. Op deze manier kan KLM ondanks het verminderde aantal directe vluchten haar positie in de regio behouden. KLM blijft voortbouwen op het sterke netwerk van Kenya Airways in Oost-Afrika om zo meer aansluitende vluchten vanuit Nairobi te kunnen bieden.

Azië en Midden-Oosten: benutting van kansen en versterking van samenwerkingsverbanden

KLM breidt haar dienstregeling naar Kazachstan uit door de huidige vluchten naar Almaty te combineren met vluchten naar de hoofdstad Astana. Op deze manier kan Kazachstan vier keer per week worden aangedaan met een cirkelvlucht. In het Midden-Oosten worden de dagelijkse vlucht tussen Abu Dhabi en Bahrein en de vijf wekelijkse vluchten tussen Doha en Muscat omgezet naar een dagelijkse vlucht tussen Abu Dhabi en Muscat en vijf wekelijkse vluchten tussen Doha en Bahrein. Daarnaast blijft KLM de samenwerking met Etihad versterken om passagiers meer keuze uit aansluitende vluchten te bieden.

Naar aanleiding van de nieuwe marktdynamiek begint KLM vanaf het hoogseizoen met een tweede vlucht naar Kuala Lumpur, die drie keer per week uitgevoerd wordt. In Japan is de markt nog steeds niet volledig hersteld van de economische recessie en de aanslagen in Parijs. Om deze reden verlaagt KLM in het hoogseizoen het aantal vluchten naar Tokyo-Narita van elf naar acht per week. Ook heeft KLM met ingang van 16 januari 2016 haar vluchten naar Fukuoka gestaakt. Daarentegen verhoogt KLM het aantal vluchten naar Shanghai naar dertien per week in lijn met een stijgende marktvraag. Chengdu, Hangzhou en Xiamen profiteren van een verbeterd product dankzij de Boeing 787 Dreamliner.

Focus op Boeing 787 Dreamliner

Vanaf de zomer van 2016 wordt de nieuwe generatie Boeing 787 Dreamliners ingezet op (een deel van) de volgende routes: Dubai, Abu Dhabi, Muscat, Cairo, Kaapstad, San Francisco, Toronto, Rio de Janeiro, Osaka, Delhi, Hangzhou, Xiamen, Chengdu en Shanghai.