Amstelveen,
08
maart
2013
|
14:00
Europe/Amsterdam

KLM zet stappen richting duurzame vluchten

Samenvatting

KLM gaat, in samenwerking met Schiphol Group, Delta Air Lines en de Port Authority of New York and New Jersey, voor het eerst een serie intercontinentale vluchten op biobrandstof uitvoeren. Deze unieke stap bewijst de intentie van KLM om op grote schaal gebruik te gaan maken van biobrandstof.

Deze nieuwe stap laat zien dat KLM een pionier is op het gebied van de verduurzaming van de luchtvaart. Dit soort initiatieven zijn essentieel, maken onze economie duurzamer en creëren nieuwe kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Minister Henk Kamp van Economische Zaken
Geweldig om te zien dat de samenwerking tussen KLM, Schiphol Group en de Port Authority of New York and New Jersey heeft geleid tot dit unieke initiatief. Zowel Amsterdam als New York zijn actieve leden van de C40 Cities Climate Leadership Group. De KLM-vluchten van New York naar Amsterdam laten duidelijk zien hoe deze wereldsteden samenwerken om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en de daarmee verbonden risico’s voor het klimaat, aanzienlijk terug te dringen.
Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan
Ik ben blij dat we de handen ineen kunnen slaan met onze nationale luchtvaartmaatschappij om een constante vraag naar biobrandstoffen in de luchtvaartsector te stimuleren. De Schiphol Group is zich al langer bewust van de verantwoordelijkheid als het gaat om onze globale ecologische voetafdruk. Het is onze taak als partners in de luchtvaart om innovatie aan te zwengelen en om nieuwe oplossingen te creëren die de luchtvaart efficiënter en duurzamer maken.
Jos Nijhuis, CEO van Schiphol Group.
Het WNF werkt samen met KLM aan het ontwikkelen van een internationale markt voor het gebruik van duurzame biobrandstof binnen de luchtvaartindustrie. De uitvoering van deze eerste serie trans-Atlantische biobrandstofvluchten vormt een belangrijke stap richting dit doel. Hierbij blijkt opnieuw dat KLM een voortrekkersrol speelt bij de ontwikkeling en het gebruik van duurzame biobrandstof om de CO2-uitstoot binnen de luchtvaart terug te dringen.
Johan van der Gronden, CEO van het WNF Nederland
Opnieuw pakt KLM een leidende rol. Daar ben ik trots op! Niet voor niets zijn we samen met AIR FRANCE al voor het achtste jaar op rij bekroond met de eerste plaats in de sector in de Dow Jones Sustainability Index. Naast deze biobrandstofvluchten starten we een pilot naar de verdere verduurzaming van onze bedrijfsactiviteiten. Het streven is het brandstofverbruik, het gewicht en de CO2-uitstoot tijdens het gehele vluchtproces terug te dringen. Samen met onderzoeksinstituten, leveranciers, luchthavens en de luchtverkeersleiding streven wij naar een ‘optimale vlucht’. Dit doen we door nieuwe en bestaande technologieën en processen beter op elkaar af te stemmen. Samenwerking is daarbij essentieel.
KLM managing director Camiel Eurlings
Wij feliciteren KLM met haar visie en de voortrekkersrol die zij heeft met de aankoop van RSB-gecertificeerde biobrandstof. RSB heeft wereldwijd de hoogste normen gesteld op het gebied van respect voor mens en milieu bij de productie van biobrandstof. Dankzij de inzet van KLM en SkyNRG is de allereerste supply chain voor RSB-gecertificeerde vliegtuigbrandstof volledig operationeel. Een heugelijke mijlpaal op het gebied van duurzaamheid.
Peter Ryus, CEO van RSB Services Foundation

KLM start wekelijks vluchten op duurzame biobrandstof van John F. Kennedy International Airport in New York naar Schiphol. Vlucht KL642 wordt iedere donderdag uitgevoerd door een Boeing 777-200.

Deze vluchten zijn het resultaat van de gezamenlijke inspanningen en  samenwerking tussen KLM, Schiphol Group, Delta Air Lines en de Port Authority of New York and New Jersey, en mogelijk gemaakt door de partners van corporate BioFuel programma van KLM. Samenwerken is cruciaal voor de toekomst van duurzame biobrandstof in de luchtvaartindustrie. Met dit initiatief onderstreept KLM dat.

Naast deelname aan het BioFuel programma van KLM investeert Schiphol Group ook in deze KLM-vluchten op duurzame biobrandstof. De serie vluchten van JFK International Airport naar Schiphol wordt voorafgegaan door een eerste vlucht op 8 maart van Schiphol op JFK International Airport. De gebruikte biobrandstof wordt gewonnen uit afgewerkte plantaardige olie.

In juni 2012 werd de langste KLM-vlucht ooit op biobrandstof van Amsterdam naar Rio de Janeiro uitgevoerd. De vluchten naar New York zijn de volgende stap, die de voortrekkersrol van KLM in de ontwikkeling van biobrandstof bevestigt.

Nieuwe partners voor biobrandstof
KLM werkt al sinds 2007 samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dit partnerschap is erop gericht de luchtvaart duurzamer te maken door de CO2-uitstoot terug te dringen, efficiënter gebruik te maken van brandstof en door te investeren in innovaties zoals duurzame biobrandstof.

Vorig jaar had KLM een wereldprimeur met het allereerste biobrandstofprogramma voor zakelijke gebruikers. Met dit programma kunnen zakelijke reizigers een deel van hun vluchten of specifieke routes op ‘groene’ brandstof vliegen. Zo wordt biobrandstof verder ontwikkeld en de CO2-uitstoot van de luchtvaartsector teruggedrongen. Het aantal deelnemers aan het programma is inmiddels meer dan verdubbeld tot vijftien partners, waartoe sinds dit jaar ook de stad Amsterdam, Loyens & Loeff, PGGM, FMO, Siemens, TomTom, Delta Air Lines en CBRE Global Investors behoren. Samen met bestaande klanten als Ahold, Accenture, DSM, Heineken, Nike, Philips en Schiphol Group, die al sinds juni 2012 zijn aangesloten, steunen zij het BioFuel programma van KLM.

Duurzame biobrandstof
De biobrandstof van KLM wordt geleverd door SkyNRG, dat in 2009 samen met ARGOS en Spring Associates is opgericht. SkyNRG is operationeel partner van het biobrandstofprogramma van KLM en wereldwijd marktleider op het gebied van duurzame kerosine. Deze joint venture voorziet momenteel meer dan vijftien luchtvaartmaatschappijen wereldwijd van brandstof. Op vluchten van JFK International Airport naar Schiphol wordt SkyNRG bij de brandstofdistributie ondersteund door haar Amerikaanse partner EPIC Aviation LLC. Vanaf maart 2013 is SkyNRG de eerste leverancier van hernieuwbare vliegtuigbrandstof die volledig gecertificeerd is door RSB (Roundtable on Sustainable Biofuels).

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws