Amstelveen,
10
december
2019
|
09:00
Europe/Amsterdam

KLM zet met Neste weer verdere stap in duurzame vliegtuigbrandstof voor vluchten vanaf Schiphol

Samenvatting

KLM heeft duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) ingekocht voor vluchten vanaf Schiphol. De duurzame brandstof wordt door Neste gemaakt van afgewerkt frituurvet en zal de CO2-uitstoot met tot 80% verminderen ten opzichte van fossiele kerosine. Dit is de volgende stap in het gebruik van duurzame brandstof, omdat het de eerste keer is dat de brandstof wordt geleverd via de bestaande infrastructuur op Schiphol. Daarnaast sluit Neste zich aan bij het Corporate BioFuel Programme van KLM. Neste zal hiermee de CO2-uitstoot van haar eigen zakenreizen op KLM-vluchten met 100% verminderen.

Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof is momenteel een van de meest effectieve manieren om de CO2-uitstoot in de luchtvaartindustrie te verminderen. Mede dankzij de bedrijven die deelnemen aan het KLM Corporate BioFuel Programme hebben we deze aankoop voor de Nederlandse markt kunnen doen, wat een verdere impuls geeft aan de consistente productie van SAF.
KLM President & CEO Pieter Elbers
We zijn er trots op KLM te kunnen ondersteunen bij het behalen van haar ambitieuze emissiereductiedoelstellingen met onze duurzame vliegtuigbrandstof. We zullen blijven bijdragen aan een duurzamere toekomst door samen te werken met de voorlopers in de luchtvaart en onze klanten steeds meer hernieuwbare vliegtuigbrandstof aan te bieden. Daarnaast ben ik blij te kunnen aankondigen dat we zijn toegetreden tot het Corporate BioFuel Programme van KLM, waarmee we onze eigen CO2-uitstoot in de luchtvaart kunnen verminderen.
Peter Vanacker, President & CEO Neste

Een duurzame primeur op Amsterdam Schiphol Airport

De hoeveelheid SAF wordt gemengd met fossiele brandstof en is volledig gecertificeerd volgens de conventionele specificatie voor vliegtuigbrandstof (ASTM), en voldoet aan dezelfde kwaliteits- en veiligheidseisen. Deze mix wordt geleverd aan Schiphol en wordt volledig behandeld als een ‘drop-in’ brandstof met behulp van de bestaande brandstofinfrastructuur, leidingen, opslag en hydrantsysteem. Op deze manier draagt duurzame vliegtuigbrandstof bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot van vluchten vanaf Amsterdam door het verminderen van de CO2-voetafdruk in de toeleveringsketen.

KLM gebruikt alleen duurzame vliegtuigbrandstoffen op basis van afval en reststoffen die de CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleinen en geen negatieve invloed hebben op de voedselproductie of het milieu. De duurzaamheid van de keten wordt gewaarborgd door certificering door the International Sustainability and Carbon Certification Plus (ISCC+) en the Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB).

Dit volume is een aanvulling op de bestaande levering vanuit Los Angeles om de periode te overbruggen naar de opening van de SAF-fabriek die in 2022 in Delfzijl, Nederland, zal worden gebouwd. Deze fabriek, die wordt ontwikkeld met steun van KLM samen met industriële partners, levert jaarlijks 75.000 ton duurzame vliegtuigbrandstof aan KLM.

Onmiddellijke emissiereductie met duurzame vliegtuigbrandstof

Neste's duurzame vliegtuigbrandstof wordt geproduceerd uit hernieuwbaar afval en restgrondstoffen. Gedurende de levenscyclus, inclusief de impact van de logistiek, heeft duurzame vliegtuigbrandstof een tot 80% kleinere CO2-voetafdruk dan fossiele vliegtuigbrandstof. Het is geschikt voor de bestaande straalmotortechnologie en brandstofdistributie-infrastructuur wanneer het gemengd wordt met fossiele vliegtuigbrandstof. In de VS en Europa bedraagt de jaarlijkse capaciteit van het bedrijf voor hernieuwbare vliegtuigbrandstof momenteel 100.000 ton. Met een verdere uitbreiding van de productie zal Neste de capaciteit hebben om tegen 2022 wereldwijd meer dan 1 miljoen ton hernieuwbare vliegtuigbrandstof te produceren.

Unieke samenwerking

Neste treedt toe tot het Corporate BioFuel Programme van KLM. Het KLM Corporate BioFuel Programme stelt bedrijven en organisaties in staat om ervoor te zorgen dat duurzame vliegtuigbrandstof voor alle of een deel van hun vliegreizen wordt gebruikt. De deelnemers betalen een toeslag die het prijsverschil tussen duurzame vliegtuigbrandstof en gewone kerosine dekt. Daarmee geven zij het goede voorbeeld en dragen zij actief bij aan de verduurzaming van het luchtvervoer. In 2019 is het KLM Corporate BioFuel Programme een samenwerking aangegaan met ABN AMRO, Accenture, Arcadis BV, Arcadis NV, Gemeente Amsterdam, Loyens & Loeff, Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), Microsoft, het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Neste, het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), PGGM, Schiphol Group, SHV Energy, Södra en TU Delft.

Fly Responsibly

"Fly Responsibly" belichaamt KLM's inzet om een duurzame toekomst voor het luchtvervoer te creëren. Het omvat alle huidige en toekomstige inspanningen van KLM om de duurzaamheid van haar activiteiten te verbeteren. Echte vooruitgang kan alleen worden geboekt als de hele sector meewerkt. Met "Fly Responsibly" nodigt KLM consumenten uit om te kiezen voor CO2-compensatieservice CO2ZERO, terwijl bedrijven worden uitgenodigd om de CO2-voetafdruk van hun zakelijke reizen via het KLM Corporate BioFuel Programme te verminderen. Op flyresponsibly.klm.com kunt u meer lezen over KLM’s initiatieven om de luchtvaart te verduurzamen.