Amstelveen,
01
oktober
2012
|
11:08
Europe/Amsterdam

KLM Winterdienstregeling 2012-2013

Samenvatting

Gezien het onzekere economische klimaat, heeft de Air France-KLM Groep besloten om voor het winterschema voor 2012-13 (van 28/10/2012 tot 23/03/2012) de capaciteitsgroei* te stabiliseren in vergelijking met de winter van 2011-12, met een toename van +0.5% in de langeafstands markt en -0.5% in de middellangeafstands markt.

KLM stabiliseert de capaciteit* deze winter: +0,4 % in de langeafstands markt en -1,3 % in de middellangeafstands markt.

KLM
Met het openen van Lusaka en Luanda in het voorjaar van 2012, en Harare in oktober 2012, biedt KLM de passagier drie nieuwe intercontinentale bestemmingen in de winterdienstregeling.

Naast deze veranderingen in het bestemmingenportfolio ligt de aandacht enerzijds op het aanpassen van de ingezette KLM capaciteit op seizoensschommelingen in de marktvraag, en anderzijds op het versterken en waar mogelijk uitbreiden van de samenwerking met partners.


Europa, uitbreiding Noordwest Europa
KLM zet de in de zomer ingezette focus op Noordwest Europa door met uitbreiding van het aantal dagelijkse vluchten op Luxemburg, Kristiansand en Stavanger in Noorwegen en Neurenberg in Duitsland. Verder heeft KLM vanaf september 2012 de route Lyon-Amsterdam overgenomen van Air France en heeft Air France de route Marseille-Amsterdam overgenomen van KLM.

In Oost-Europa zet KLM, na de succesvolle start van de Joint Venture met Ukraine International in de zomer, de uitbreiding van het aantal dagelijkse frequenties op Kiev van één naar twee door in de winter. Op Praag breidt KLM het aantal dagelijkse vluchten uit van drie naar vier.

Noord-Amerika, consolidatie met partners
Samen met Delta Air Lines, partner in de Transatlantische Joint Venture, consolideert KLM haar marktpositie tussen Noord-Amerika en Europa. Tegen de achtergrond van een seizoensgebonden vraag en aanhoudend hoge brandstofprijzen zal Miami deze winter niet terugkeren in de KLM dienstregeling. Net als in vorige winter wordt de bediening van Dallas-Forth Worth opgeschort tot de zomer.

Op Atlanta, de grootste hub van Delta Air Lines, wordt komende winter de capaciteit fors uitgebreid. Samen met Delta Air Lines groeit het frequentieniveau van veertien naar negentien maal per week. Ook de andere hubs blijven onverminderd bediend om maximale connectiviteit met de Amerikaanse markt te waarborgen. De klant kan tweemaal per dag naar Minneapolis tweemaal en driemaal per dag naar Detroit . Op New York biedt KLM samen met Delta Air Lines de klant 26 vluchten per week, waarvan driemaal per dag op John F Kennedy en vijfmaal per week op Newark.

In West-Canada/Alberta wordt de capaciteit op Calgary uitgebreid van vier- naar vijfmaal per week. Samen met partner WestJet wordt de gehele Canadese markt verder ontsloten; het aantal bestemmingen dat KLM met haar code in deze markt aanbiedt, groeit van vijftien naar vijfentwintig.

 


Midden en Zuid-Amerika, inzet van efficiëntere vloot
Op verschillende routes in Midden en Zuid-Amerika wordt de MD-11 vervangen door brandstof efficiëntere toestellen. Passagiers reizen met ingang van de winterdienst op de dagelijkse vluchten van en naar Panama in een Boeing 777 in plaats van een MD-11. Op de vluchten van en naar het Nederlandse deel van het Caribische gebied wordt naast de Boeing 747 voor het eerst ook de Airbus A330 ingezet als vervanger van de MD-11. Het aantal frequenties per week bedraagt dertien, met daarnaast extra vluchten voor en na de kerstvakantie. Reizigers kunnen net als deze zomer driemaal per week van en naar Havana vliegen.

In Zuid-Amerika vervangt de Boeing 747 de MD-11 op de vluchten van en naar Paramaribo. Een extra vierde vlucht wordt uitgevoerd in december en januari om aan de extra vraag te voldoen. Daarbuiten bedraagt het aantal wekelijkse frequenties drie.

Het aantal frequenties van en naar Ecuador wordt verder vergroot naar vijf per week, een toename van twee ten opzichte van vorig winterseizoen. Het aantal wekelijkse frequenties naar Rio de Janeiro wordt uitgebreid naar vier.

In samenwerking met Braziliaanse partner Gol wordt via Rio de Janeiro een groot aantal bestemmingen in Brazilië en de rest van Zuid-Amerika aangeboden.
Op de dagelijkse dienst naar Lima wordt de capaciteit uitgebreid door de inzet van de Boeing 777-300 driemaal per week, met 425 stoelen het grootste vliegtuigtype in de KLM-vloot.

Afrika, gebalanceerde groei
Afrika heeft een grote groei doorgemaakt in het afgelopen jaar. Naast de nieuw toegevoegde bestemmingen Luanda en Lusaka zal deze winter gevlogen worden op Harare. KLM zal de hoofdstad van Zimbabwe driemaal per week aandoen in combinatie met Lusaka.

Het frequentieniveau op de overige bestemmingen zal in zekere mate aangepast worden op de seizoensschommelingen van de vraag. Zo zal de route Entebbe-Kigali een frequentie teruggaan in de winter en zullen twee maal per week extra directe vluchten naar Kilimanjaro met middagvertrek worden aangeboden, naast de dagelijkse dienst met ochtendvertrek in combinatie met Dar Es Salaam.

Afhankelijk van de marktvraag zal de frequentie op Cairo stapsgewijs verhoogd worden. Komende winter zal KLM vier keer per week met Boeing 777-200 vliegen.

De samenwerking met Kenya Airways blijft van groot belang voor KLM’s positie in Afrika. De tweedagelijkse Kenya Airways/KLM service op Nairobi is een belangrijke peiler om de brede portfolio van secundaire bestemmingen in Kenia en omringende landen in Oost-Afrika aan te blijven bieden.

Ook zal Kaapstad evenals voorgaande winter weer dagelijks worden aangeboden aan de passagier.


Midden-Oosten, koers doorzetten
Afgelopen zomer heeft KLM een flink aantal netwerkaanpassingen in het Midden-Oosten doorgezet. Zo is het aantal frequenties op Dammam en Doha uitgebreid van vijf- naar zesmaal per week waar de tweedagelijkse service naar Dubai is teruggebracht naar dagelijks. KLM zal deze ingeslagen koers ook in de winter voortzetten. Echter, om tegemoet te komen aan de relatief sterke wintervraag, zal de dienstverlening naar Dubai in de maanden december tot maart uitgebreid worden met drie- additionele frequenties naar tienmaal per week. De structuur van de huidige cirkelvlucht op Abu Dhabi en Bahrein wordt gewijzigd. Abu Dhabi wordt vanaf de winter vijfmaal per week direct aangevlogen in beide richtingen, en Bahrein wordt vijfmaal per week aangeboden met een tussenstop in Abu Dhabi, ook in beide richtingen.


Azië, aanpassen capaciteit aan seizoensvraag
Deze winter wordt door KLM het Azië netwerk verder afgestemd op de verschillen in vraag uit de markt. Deze verschillen zijn zowel seizoens als geografisch bepaald.

Op Shanghai zal een frequentie reductie plaatsvinden van twaalf naar tienmaal wekelijks.
Ook van en naar Tokio zal het aantal vluchten geleidelijk afnemen naar zeven wekelijkse frequenties in het hart van de winter om in maart weer te groeien naar negen.

KLM's partner China Southern Airlines breidt het aantal vluchten tussen Amsterdam en Guangzhou deze winter uit naar een dagelijkse dienst, in nauwe samenwerking met KLM.

In Zuidoost Azië breidt KLM haar capaciteit uit door driemaal per week een directe vlucht naar Kuala Lumpur vroeg in de middag toe te voegen aan de dagelijkse vluchten met avondvertrek naar Kuala Lumpur en Jakarta. Daarmee wordt de Maleisische hoofdstad in de winter tienmaal per week aangevlogen.

Op Bangkok en Taipei/Manilla zal de in de zomer geïntroduceerde operatie worden doorgetrokken naar de winter. Dat betekent dat zowel Bangkok en Taipei dagelijks rechtstreeks worden aangeboden en Manilla dagelijks met een tussenstop in Taipei.

Het aantal vluchten op Denpasar (Bali) zal verder worden uitgebreid naar dagelijks, via Singapore.


Vloot
KLM blijft investeren in schone en efficiënte vliegtuigen om optimale service aan de klant te garanderen. Met betrekking tot de middellangeafstandsvloot zullen de laatste drie Fokker 100’s worden uitgefaseerd per start van de winter. Aan de langeafstandsvloot wordt een nieuwe Boeing 777-300 toegevoegd en zal verdere uitfasering van de MD-11 plaatsvinden.

*uitgedrukt in ASK
 

Boilerplate

About KLM

KLM Royal Dutch Airlines was founded in 1919, making it the world's oldest airline operating under its original name. In 2004, Air France and KLM merged to form AIR FRANCE KLM. The merger produced the strongest European airline group based on two powerful brands names and hubs —Amsterdam Airport Schiphol and Paris Charles de Gaulle. The two airlines collaborate on three core activities while maintaining their own identities — passenger transport, cargo, transport, and aircraft maintenance.

In the Netherlands, KLM comprises the core of the KLM Group which further includes KLM cityhopper and transavia.com. KLM serves 135 destinations using a modern fleet of 157 aircraft and employs over 33,000 people around the world. KLM is a leader in the airline industry, which offers reliable operations and customer-oriented products resulting from its policy of enthusiasm and sustainable innovation.

KLM is a member of SkyTeam, an airline alliance offering a network of 926 destinations in more than 173 countries. The KLM network connects the Netherlands to every important economic region around the world and, as such, serves as a powerful driver for the Dutch economy.

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com

Deel deze release

Laatste nieuws