Amstelveen,
29
september
2011
|
01:00
Europe/Amsterdam

KLM Winterdienstregeling 2011–2012

Samenvatting

Naar aanleiding van de onzekere economische situatie, die wordt gekenschetst door teruglopende economische groei en hoge brandstofprijzen, heeft de AIR FRANCE KLM Groep de groeiprognose voor de winterdienstregeling 2011-2012 bijgesteld naar 3,4% in beschikbare stoelkilometers (in vergelijking met de winter van 2010). Op de langeafstandsvluchten bedraagt deze groei over het algemeen 2,6%; op de routes op de middellangeafstand wordt een groei van 6,2% gerealiseerd. De groei in het laatste segment wordt voornamelijk ingegeven door de introductie van de Franse basisstations en het continueren van de nieuwe structuur van de dienstregeling op de hub Amsterdam Schiphol. * alle in dit document genoemde groeicijfers zijn handmatig aangepast met een verhoging van 0,7 procentpunt in verband met de schrikkeldag in februari 2012.

KLM
Met de start van de winterdienstregeling, die ingaat op 30 oktober, voegt KLM vijf nieuwe intercontinentale bestemmingen en één Europese bestemming toe aan het netwerk.

KLM zet de dienstregelingstructuur voort, die afgelopen zomerseizoen is ingevoerd. De aansluitingen tussen Europese en intercontinentale vluchten zijn verbeterd, waardoor passagiers meer keuze hebben. Dankzij de dienstregelingstructuur, Seven Wave New Balance genaamd, kan KLM groeien op Zuid-Amerikaanse en Aziatische bestemmingen. Bovendien is de flexibiliteit aanwezig om adequaat te kunnen reageren op politieke en economische ontwikkelingen in onder andere Noord-Afrika.

Europa, voortzetten frequentie uitbreiding
KLM zet de in de zomer ingezette frequentie uitbreiding in Europa voort. In vergelijking met het vorige winterseizoen vliegt KLM vijftien dagelijkse frequenties meer. Acht van deze frequenties worden ingezet in Groot Brittannië, Denemarken, Noorwegen en Zweden om de van oudsher goede positie van KLM in deze gebieden te versterken. De route Amsterdam-Aalborg, die in de zomer succesvol is opgestart, wordt voortgezet.


KLM breidt fors uit in Zwitserland met een extra frequentie naar Zürich en Genève en door het overnemen van twee dagelijkse vluchten naar Basel/Mulhouse van Cityjet, een dochter van Air France. In Duitsland breidt KLM het aantal vluchten uit op Frankfurt en Berlijn. In Oost-Europa groeit KLM door een extra vlucht naar Praag, door samenwerking met partnermaatschappijen te intensiveren (Aeroflot, Bulgaria Air, Belavia, Georgian Airways en Olympic Air) en door het inzetten van grotere vliegtuigen op Budapest, Boekarest, Warschau en Moskou.

 
Noord-Amerika, optimaliseren Joint Venture
Samen met Delta Air Lines, partner in de Trans-Atlantische Joint Venture, zal KLM de capaciteit aanpassen aan de seizoensgebonden vraag en industrie brede overcapaciteit op de Trans-Atlantische markt. In deze context wordt de bediening van Dallas-Fort Worth opgeschort tot de zomer.

 
Komend winterseizoen wordt Miami, een belangrijke bestemming in Florida voor de Nederlandse markt, viermaal per week non-stop aangeboden. Op Houston wordt de tweede dagelijkse frequentie in de full business class configuratie vervangen door een KLM Airbus 330-200 service. Hiermee vergroot KLM de connectiviteit voor de Houston markt in het economy class segment. Op Vancouver wordt een Airbus 330-200 ingezet. In samenwerking met partner WestJet biedt KLM twaalf nieuwe bestemmingen aan in Canada.

De grote hubs van Delta Air Lines in de Verenigde Staten blijven onverminderd bediend om maximale connectiviteit met de Amerikaanse markt te waarborgen: per dag wordt Atlanta tweemaal, Minneapolis tweemaal en Detroit driemaal aangevlogen. Op New York biedt KLM samen met Delta Air Lines 26 vluchten per week aan, waarvan driemaal per dag op John F Kennedy en vijfmaal per week op Newark.

 
Zuid Amerika, belangrijke groeimarkt
Zuid-Amerika is een belangrijke groeimarkt voor KLM. Voor zowel de toerist als de zakenreiziger breidt KLM het aanbod sterk uit en verbetert KLM haar vluchtenschema’s.

 
Rio de Janeiro (Brazilië) en Buenos Aires (Argentinië) zijn als nieuwe bestemmingen aan het netwerk toegevoegd. Beide metropolen worden driemaal per week rechtstreeks aangevlogen met een Boeing 777-200. Hiermee keert KLM na een tijdelijke afwezigheid terug op deze bestemmingen. Op Sao Paolo wordt de capaciteit verder verhoogd door op meerdere dagen een Boeing 777-300 in te zetten. In samenwerking met partners Gol en Aerolineas Argentinas wordt via Sao Paolo, Rio de Janeiro en Buenos Aires een groot aantal secundaire bestemmingen in Zuid-Amerika aangeboden. Om de vliegtijd voor reizigers te reduceren en de efficiency van de operatie te verhogen, worden vluchten van en naar Quito/Guayaquil dit winterseizoen direct uitgevoerd, zonder tussenstop in Bonaire.

 
Midden Amerika, sterke capaciteitsuitbreiding
KLM breidt capaciteit uit in het Caribisch gebied. Havana (Cuba) en Punta Cana (Dominicaanse Republiek) worden als nieuwe bestemmingen toegevoegd, waarmee het aantal bestemmingen in het Caribisch gebied op zes komt. Havana wordt in totaal driemaal per week aangevlogen, waarvan tweemaal in combinatie met Punta Cana.

Vluchten naar de Nederlandse Antillen blijven onverminderd populair. Het aantal frequenties wordt dan ook verhoogd: Curaçao gaat van zeven naar negen, Aruba van drie naar vijf en Bonaire van zes naar zevenmaal per week.

Op Panama gaat KLM naar een dagelijks service. Daarnaast zijn doorverbindingen naar bestemmingen in Midden-Amerika met partnermaatschappij Copa Airlines verder verbeterd, door verkorte aansluitingstijden. Hiermee wordt de succesvolle samenwerking met Copa Airlines nogmaals bevestigd.

 
Afrika, verstevigen positie
De Angolese olie-bestemming Luanda wordt aan het KLM netwerk toegevoegd. De vluchten naar Luanda worden tweemaal per week uitgevoerd met een Boeing 777-200. Daarnaast verhoogt KLM het aantal frequenties op Kaapstad van vijf naar zevenmaal per week om aan de seizoensgebonden vraag te kunnen voldoen.

 
KLM handhaaft het frequentie niveau in Afrika op bestemmingen als Kigali, Entebbe, Lagos, Accra en Johannesburg dit winterseizoen en biedt met Joint Venture partner Kenia Airways een groot aantal secundaire bestemmingen aan via Nairobi.

Vanwege de instabiele situatie in Noord-Afrika is de capaciteit op Tripoli en Cairo aangepast. KLM blijft Cairo dagelijks bedienen met een 737-700. Operatie op Tripoli zal worden hervat zodra de omstandigheden dit toelaten.

 
Midden Oosten, selectief uitbreiden
In het Midden-Oosten streeft KLM ernaar het netwerk te stabiliseren en tegelijkertijd selectief uit te breiden. Zo wordt het aantal frequenties op Damman en Doha uitgebreid van vijf naar zesmaal per week en wordt de capaciteit op Teheran uitgebreid door de inzet van een 777-200. De dienstverlening naar Dubai blijft voor de toerist en zakelijke markt aantrekkelijk door de handhaving van een ochtend- en middagschema.

 
Azië, marktpositie vergroten
KLM consolideert deze winter haar sterke positie in China. Naast dagelijkse vluchten op Peking, Hong Kong en Shanghai (twaalfmaal per week) zal KLM deze winter driemaal per week naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen vliegen. Voor Chengdu betekent dit een frequentie-uitbreiding van twee naar driemaal per week ten opzichte van vorig winterseizoen. Xiamen is afgelopen zomerseizoen gestart en wordt gecontinueerd. KLM's partner China Southern Airlines zet de vlucht tussen Amsterdam en Guangzhou (driemaal per week) deze winter voort, in nauwe samenwerking met KLM.

 
Op Japan past KLM de capaciteit aan op de seizoensgebonden vraag. KLM heeft het aantal vluchten naar Tokio gereduceerd van tien tot zevenmaal per week, terwijl op Osaka een extra frequentie wordt toegevoegd. Hierdoor biedt KLM op beide bestemmingen een dagelijkse vlucht aan.

In Zuid-Oost Azië breidt KLM uit op de succesvolle bestemming Denpasar (Bali, Indonesië) van vier naar vijfmaal per week, met een tussenstop in Singapore.

In samenwerking met Delta Air Lines, is voor het winterseizoen de capaciteit op Mumbai (India) vergroot, door de inzet van een Airbus 330-300.

 
Vloot
KLM blijft investeren in schone en efficiënte vliegtuigen om optimale service aan de klant te garanderen. De middellangeafstandsvloot bestaat na deze winter volledig uit nieuwe generatie Boeing 737-toestellen. Aan de langeafstandsvloot worden twee nieuwe Airbussen 330-300 toegevoegd.

Boilerplate

About KLM
KLM Royal Dutch Airlines was founded in 1919, making it the world's oldest airline operating under its original name. In 2004, Air France and KLM merged to form AIR FRANCE KLM. The merger produced the strongest European airline group based on two powerful brands names and hubs —Amsterdam Airport Schiphol and Paris Charles de Gaulle. The two airlines collaborate on three core activities while maintaining their own identities — passenger transport, cargo, transport, and aircraft maintenance.

In the Netherlands, KLM comprises the core of the KLM Group which further includes KLM cityhopper and transavia.com. KLM serves 135 destinations using a modern fleet of 157 aircraft and employs over 33,000 people around the world. KLM is a leader in the airline industry, which offers reliable operations and customer-oriented products resulting from its policy of enthusiasm and sustainable innovation.

KLM is a member of SkyTeam, an airline alliance offering a network of 926 destinations in more than 173 countries. The KLM network connects the Netherlands to every important economic region around the world and, as such, serves as a powerful driver for the Dutch economy.

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com

Deel deze release

Laatste nieuws