Amstelveen,
08
september
2016
|
12:00
Europe/Amsterdam

KLM voert vluchten vanaf Los Angeles uit met biobrandstof

Samenvatting

KLM heeft een driejarig contract afgesloten voor de levering van duurzame biobrandstof in Los Angeles. Dit betekent dat KLM voor al haar vluchten vanaf deze luchthaven voor een periode van drie jaar duurzame biobrandstof zal inkopen. De biobrandstof wordt geproduceerd door de lokale biobrandstofraffinaderij AltAir en geleverd door SkyNRG. Los Angeles is de tweede luchthaven ter wereld die biobrandstof in het reguliere tankproces opneemt. De luchthaven van Oslo had in maart dit jaar de primeur. KLM deed ook mee aan dat initiatief.

“Een van de meest effectieve manieren om CO2-uitstoot in de luchtvaart te verminderen, op dit moment, is de inzet van duurzame biobrandstof. Mede dankzij de bedrijven die deelnemen aan het KLM Corporate BioFuel Programma hebben we deze stap kunnen zetten. We geven hiermee de constante productie van biofuel een stimulans.”
President-directeur KLM, Pieter Elbers

Unieke samenwerking
Het KLM Corporate BioFuel programma stelt bedrijven in staat om een deel van hun vliegreizen te laten uitvoeren met duurzame biobrandstof. Deelnemers betalen een toeslag die het verschil in prijs tussen duurzame biobrandstof en traditionele kerosine overbrugt. De toeslag gebruikt KLM volledig voor de aankoop van deze duurzame biobrandstof, dat zo’n twee keer duurder is dan kerosine. Partners van het KLM Corporate BioFuel Programma zijn: ABN AMRO, Accenture, CBRE Global Investors, FMO, FrieslandCampina, Gemeente Amsterdam, Heineken, Loyens & Loeff, PGGM, Perfetti Van Melle en de Schiphol Groep. Met hun bijdrage tonen ze hun leiderschap en dragen actief bij aan het duurzamer maken van de luchtvaart.

Biobrandstof, hoe werkt het?
De biobrandstof wordt direct in de opslagtanks van de luchthaven gepompt, die ook de conventionele kerosine voorraad van de luchthaven bevat. Zo wordt het geleverd aan alle toestellen die tanken op Los Angeles. De bijmenging met biobrandstof vermindert CO2-uitstoot voor alle vluchten vanaf de luchthaven in Los Angeles.

Vermindering CO2-uitstoot
KLM koopt samen met de partners van het KLM Corporate BioFuel programma deze duurzame biobrandstof in en mag daarom vermindering van CO2-uitstoot toerekenen aan al haar vluchten vanaf Los Angeles. Het vliegen met biobrandstof draagt bij aan de ambitie van KLM in 2020 de CO2 –uitstoot per passagier met 20% te verminderen, ten opzichte van 2011.

Leverancier en producent biobrandstof
SkyNRG levert de duurzame biobrandstof, waarvan de grondstof afgewerkt frituurvet is, en AltAir in Los Angeles produceert het. AltAir is de eerste en enige raffinaderij ter wereld die een continue productie van biobrandstof heeft voor vliegtuigen en is daarmee de eerste raffinaderij die op commerciële basis duurzame biobrandstof aan de luchtvaart levert.

Maarten van Dijk, CEO van SkyNRG: Slechts vijf jaar nadat KLM met onze biobrandstof ‘s werelds eerste commerciële biobrandstofvlucht uitvoerde, heeft onze ‘launching customer’ nu zijn eerste langlopende afnameovereenkomst voor biobrandstof met AltAir getekend – en daar zijn we bijzonder trots op. De voor KLM bestemde productiecapaciteit is een belangrijke mijlpaal, aangezien het creëren van schaalvoordelen cruciaal is voor de verdere ontwikkeling van de markt voor duurzame vliegtuigbrandstof.”

Bryan Sherbacow, President AltAir Fuels: “Dat KLM nu voor meerdere jaren biobrandstof afneemt is een echte mijlpaal voor de branche en is illustratief voor het commitment om luchtvaart duurzamer te maken. We zijn trots om samen met onze projectpartner SkyNRG deze levering te verzorgen”.

KLM en duurzame biobrandstof
KLM is pionier in het gebruik van duurzame biobrandstof en mag zich ‘Best in class’ noemen op het gebied van brandstofefficiency. In 2011 heeft KLM de eerste commerciële vlucht met biobrandstof ter wereld uitgevoerd, naar Parijs. Sinds dat moment zijn er diverse vluchten met duurzame biobrandstof uitgevoerd met verschillende type toestellen.

Weten wat KLM nog meer doet aan het terugdringen van CO2-uitstoot? Ga dan naar: www.klmtakescare.nl.