10
juli
2017
|
16:41
Europe/Amsterdam

KLM vervoert Hollandse Meesters na 300 jaar terug naar Nederland

Samenvatting

Op donderdag 6 juli ondertekenden Cathelijne Broers, directeur van de Hermitage Amsterdam, en Pieter Elbers, president-directeur van KLM, de sponsorovereenkomst voor de tentoonstelling Hollandse Meesters in de Hermitage. Als ‘Hollandse Meester in de lucht’ is KLM verantwoordelijk voor het vervoer vanuit de Hermitage in Sint Petersburg. Een groot aantal schilderijen, onder meer ‘Jonge vrouw met oorbellen’ van Rembrandt, komt nu voor het eerst na aankoop – ruim driehonderd jaar geleden – terug naar Nederland. 

De beroemde Hollandse Meesters uit de Hermitage werden honderden jaren geleden na hun aankoop veelal per boot afgeleverd bij het Winterpaleis in St.-Petersburg. Nu komen zij met het vliegtuig voor het eerst weer naar Nederland. Dat we dat kunnen doen, in samenwerking met KLM, vervult mij met enorme trots.
Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam
Het is voor KLM een eer om na een periode van ruim driehonderd jaar deze geweldige kunstwerken, waaronder “Jonge vrouw met oorbellen’, terug naar Nederland te vervoeren. Het vervoer van de bijzondere werken uit de Hermitage wordt met de grootst mogelijk zorg uitgevoerd door onze gespecialiseerde medewerkers van KLM Cargo. Vanuit de gehele wereld komen mensen met KLM naar Amsterdam om deze tentoonstelling te bekijken.
Pieter Elbers - KLM President & CEO

De collectie Hollandse Meesters is een van de meest opzienbarende schatten van de Hermitage in Sint Petersburg. Voor de tentoonstelling in Amsterdam zijn 63 werken van 50 meesters geselecteerd, waaronder zes schilderijen van Rembrandt. De tentoonstelling ‘Hollandse Meesters: grote liefde van de tsaren en blijvende pronkjuwelen van de Hermitage’ is te zien van 7 oktober tot en met 27 mei 2018.

 

Foto: Janiek Dam