Amstelveen,
07
oktober
2016
|
10:44
Europe/Amsterdam

KLM verheugd over wereldwijde afspraak CO2-uitstoot

Samenvatting

Gister is op de bijeenkomst van de luchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties, ICAO (International Civil Aviation Organization), in Montreal door de landen een besluit genomen over wereldwijde afspraken over CO2-uitstoot.

Dit is een historisch moment, aangezien de luchtvaart de eerste sector is die in VN-verband tot wereldwijde afspraken komt over CO2-uitstoot. KLM is al jaren een voorstander van een wereldwijde klimaatdoelstelling voor de luchtvaart. Binnen de International Air Transport Association (IATA) zijn mede door KLM in 2009 al klimaatdoelstellingen afgesproken.

Het is bemoedigend te zien dat een groot deel van de landen hebben toegezegd vanaf het begin mee te doen met de afspraak om vanaf 2020 vliegtuigmaatschappijen alleen nog CO2-neutraal te laten groeien. Onder deze landen bevinden zich belangrijke luchtvaartlanden zoals China, de Verenigde Staten en alle EU-landen.

Net als de Nederlandse overheid heeft KLM zich altijd ingezet om te komen tot wereldwijde afspraken. Het is een bijzonder moment dat zo veel landen zich achter deze afspraak hebben geschaard. Een wereldwijde aanpak heeft de hoogste impact op het milieu en voorkomt een wirwar aan regelgeving en een oneerlijk speelveld.
René de Groot, Chief Operating Officer KLM

Tijdens deze ICAO-bijeenkomst ging de aandacht vooral uit naar het emissiehandelsysteem (compenseren), daarnaast blijft KLM benadrukken dat het essentieel is in te zetten op de integrale reductie van emissies in de luchtvaart door nieuwe vliegtuigtechnieken, biobrandstof, efficiënter luchtruimgebruik en optimalisatie van vliegoperaties.

KLM is zelf al jaren erkend koploper in verduurzaming van de luchtvaart. Daar krijgt zij ook erkenning voor in bijvoorbeeld de Dow Jones Sustainability Index. Voor de 12e keer op rij neemt Air France-KLM de positie in als meest duurzame luchtvaartmaatschappij op deze index. Verder heeft KLM al vanaf 2005 een integraal klimaatactieplan.

KLM biedt haar passagiers sinds 2008 de mogelijkheid om hun vlucht te compenseren via het CO2ZERO-programma. Daarnaast heeft KLM de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in vlootvernieuwing. Verder is KLM de koploper in de ontwikkeling van een markt voor duurzame biobrandstoffen. In 2011 voerde KLM wereldwijd de eerste commerciële vlucht uit met biobrandstof naar Parijs en volgden er snel meer bestemmingen. In 2012 is het KLM Corporate BioFuel programma gestart dat bedrijven in staat stelt om een deel van hun vluchten met duurzame biobrandstof te vliegen en daarmee de verdere ontwikkeling van biobrandstof te stimuleren. Vorige maand is door KLM een driejarig contract afgesloten waardoor alle vluchten vanaf Los Angeles naar Amsterdam met een gedeelte duurzame biobrandstof worden uitgevoerd.

Voor meer informatie: www.klmtakescare.nl