Amstelveen,
27
mei
2020
|
15:32
Europe/Amsterdam

KLM start proef met duurzaam taxiënde vliegtuigen

Vandaag is KLM gestart met deelname aan de Schiphol proef met duurzaam taxiënde vliegtuigen. De proef is uitgevoerd met een Taxibot, een hybride sleepvoertuig, dat anders dan reguliere pushback trucks gecertificeerd is om een vol vliegtuig tot vlakbij de startbaan te brengen zonder dat de vliegtuigmotoren draaien. Het is de verwachting dat hiermee 50 tot 85% brandstof wordt bespaard. De Taxibot is door Schiphol aan KLM, Transavia en Corendon ter beschikking gesteld om in gezamenlijkheid te onderzoeken hoe het taxiën kan worden verduurzaamd.

Tijdens de proef werd een lege B-737 van KLM naar de startbaan gebracht door de Taxibot. “Het is belangrijk te onderzoeken hoeveel CO2-uitstoot we met het gebruik van de Taxibot kunnen reduceren”, licht projectmanager van KLM Jeroen Jaartsveld toe. “We willen ook weten hoe lang het taxiën met de Taxibot duurt, wat het effect is op het onderhoud van de vliegtuigmotoren en hoe we duurzaam taxiën kunnen inpassen in de dagelijkse operatie op Schiphol als je de Taxibot grootschalig zou inzetten.”

Fly Responsibly

In het kader van haar duurzaamheidsinitiatief Fly Resonsibly heeft KLM vorig jaar het terugbrengen van CO2-uitstoot tijdens taxiën genoemd. Dat draagt bij aan de KLM-ambitie om de uitstoot van de vloot te reduceren met 15% ten opzichte van 2005.