Amstelveen,
31
maart
2016
|
16:06
Europe/Amsterdam

KLM start nieuwe reeks vluchten met biofuel van Oslo naar Amsterdam

Samenvatting

KLM start vandaag met de eerste vlucht met duurzame biofuel van Oslo naar Amsterdam, uitgevoerd met een EMBRAER 190. Deze vlucht is de eerste van een reeks van ongeveer 80 biofuelvluchten in een periode van vijf tot zes weken. Hiermee wordt weer een stap in de goede richting gezet om luchtvaart duurzamer te maken. Daarnaast gaat Embraer metingen uitvoeren naar de effectiviteit van biofuel ten opzichte van kerosine tijdens deze vluchten.

De vluchten vertrekken van de luchthaven Oslo (Avinor), de eerste luchthaven waar de biofuel sinds januari van dit jaar direct vanuit het hydrantenysteem geleverd wordt. Naast deze levering via het hydrantensysteem wordt voor de serie vluchten van KLM Cityhopper de biofuel met aparte tankwagens geleverd. Om de effectiviteit van biobrandstof ten opzichte van kerosine tijdens de vluchten door Embraer te kunnen laten meten, is het nodig om voor deze vluchten biofuel met tankwagens aan te leveren.

KLM gelooft in het belang van duurzame biofuel voor de luchtvaart. Daarom werken we al geruime tijd samen met verschillende partners, zoals de bedrijven van het KLM Corporate BioFuel Programma, om de ontwikkeling van de markt van de biofuel te stimuleren. De nieuwe samenwerking met Embraer en de luchthaven Oslo (Avinor) onderstreept het belang hiervan
Boet Kreiken - Managing Director KLM Cityhopper
Embraer is al eerder nauw betrokken geweest bij initiatieven en samenwerkingen op het gebied van biobrandstof voor de luchtvaart, maar deze vluchten met KLM zijn echte pioniersvluchten: ze vertegenwoordigen het eerste initiatief waarbij Embraer biobrandstof inzet op lijnvluchten. We gebruiken de biobrandstofvluchten met de E190 van Oslo naar Amsterdam om gegevens te verzamelen over de prestaties van de motoren op een bepaald percentage biobrandstof tegenover hun prestaties op fossiele kerosine
Jorge Ramos, president Embraer Europa
De biobrandstof voor deze vluchten wordt aangeleverd door ITAKA en gesubsidieerd door de Europese Commissie. Met de biobrandstofvluchten vanaf Amsterdam naar Aruba en Bonaire (mei 2015) , was KLM de eerste afnemer van ITAKA. We zetten onze samenwerking op de vluchten van Oslo naar Amsterdam graag voort om de commercialisering van alternatieve brandstoffen voor de luchtvaart een stap verder te brengen
Inmaculada Gomez, ITAKA coordinator

De biofuel voor deze reeks vluchten is geproduceerd van 100% RSB (Roundtable on Sustainable Biofuels) gecertificeerde camelina en voldoet aan de EU RED standaard. De biofuel is geproduceerd binnen het ITAKA (Initiative Towards SustAinable Kerosene for Aviation) project en geleverd door Air BP en SkyNRG. ITAKA is een consortium dat in het leven is geroepen door toonaangevende bedrijven op het gebied van luchtvaart en brandstof. Samen werken zij aan de productie en het testen van duurzame biofuel in de luchtvaart. Zij worden hierbij financieel gesteund door de Europese Commissie.

De biofuelvluchten worden mede mogelijk gemaakt door de partners van het KLM Corporate BioFuel Programma: ABN AMRO, Accenture, CBRE Global Investors, FMO, FrieslandCampina, Gemeente Amsterdam, Heineken, Loyens & Loeff, PGGM, Perfetti Van Melle en de Schiphol Groep.

KLM streeft ernaar om de CO2-uitstoot per passagier in 2020 met 20% te verminderen (ten opzichte van 2011) door onder meer de vloot te vernieuwen, duurzame biofuel te gebruiken en de vluchtefficiëntie te verhogen. Omdat er niet altijd betaalbare en duurzame biofuel beschikbaar is, is het KLM's ambitie om de markt voor duurzame biofuel te stimuleren. KLM is ‘best in class’ in brandstofefficiency en pionier in het gebruik van duurzame biofuel.

Binnen het streven om de CO2-uitstoot te verminderen, past de recente vlootuitbreiding van KLM met een E175 van Embraer. Dit type vliegtuig is aanzienlijk zuiniger in het brandstofverbruik ten opzichte van de huidige Fokker 70 en daardoor milieuvriendelijker. Het brandstofverbruik is 18% lager waardoor ook de CO2-uitstoot met 18% vermindert.