08
maart
2017
|
13:00
Europe/Amsterdam

KLM start implementatie maatregelen benoemd in Cao-besprekingen 2016

Samenvatting

KLM zet een volgende stap richting de realisatie van Perform 2020 met de implementatie van een aantal maatregelen, die eerder werden benoemd tijdens de Cao-besprekingen van 2016. Het betreft het verplaatsen van een deel van de Nederlandse accounting activiteiten naar het KLM ‘shared service’ center in Boedapest en naar een gespecialiseerde ‘revenue accounting’ provider in India. Ook trekt KLM voor de lounges op Schiphol een gespecialiseerde partner in Food & Beverage aan, om het verblijf voor reizigers nog comfortabeler te maken. 

Finance & Control
Als onderdeel van de al eerder aangekondigde organisatieverandering van Finance en Control zullen de Nederlandse accounting activiteiten grotendeels worden geïntegreerd in KLM's ‘shared service center’ in Boedapest en bij een gespecialiseerde ‘revenue accounting’ provider in India. Het ‘shared service center’ in Boedapest is een 100% KLM dochter die al 15 jaar alle internationale accounting activiteiten voor de KLM Passenger Business succesvol verzorgt. Een aantal jaar geleden zijn daar ook de internationale accountingtaken van Air France aan toegevoegd. Dit is de laatste stap, waarbij ook de accounting activiteiten vanuit Nederland daar worden ondergebracht.

Met de recente capaciteitsreductie van de Cargo Business en de noodzaak tot verdere efficiëntie, zullen de Cargo revenue accounting activiteiten grotendeels worden ondergebracht bij een gespecialiseerd bedrijf in India, waarmee in het verleden al eerder succesvol is samengewerkt. De transitie zal gefaseerd worden ingevoerd tussen 2017 en medio 2019. Hierdoor zullen op termijn 130 arbeidsplaatsen verdwijnen. Deze afbouw zal zo veel mogelijk plaatsvinden door natuurlijk verloop, vrijwillige vertrekregelingen en herplaatsing op functies binnen- of buiten KLM.

De afgelopen maanden heeft KLM er alles aan gedaan om voor dit besluit tot een positief OR advies te komen. Dit is helaas niet gelukt. KLM is er echter van overtuigd dat een verdere optimalisatieslag voor deze afdelingen noodzakelijk is.

Deze stap is nodig om meer efficiëntie te creëren. Vele van onze concurrenten zijn ons hierin al voorgegaan. We realiseren ons dat dit tot teleurstelling bij desbetreffende medewerkers kan leiden, daarom zullen we hen zo goed mogelijk begeleiden om de impact voor hen zoveel mogelijk te beperken.
Erik Swelheim, Chief Financial Officer KLM

Lounge
De ICA lounge wordt verbouwd en uitgebreid om reizigers een nog comfortabeler verblijf te kunnen garanderen. Food & Beverage is niet de ‘core business’ van KLM. Om de kwaliteit in de nieuwe lounges naar een hoger niveau te tillen, is gezocht naar een gespecialiseerde partner. Deze partner wordt de verzorger van de catering in de nieuwe KLM lounge, waarvan het eerste gedeelte medio 2018 wordt geopend. Voor de hospitality agents (32 arbeidsplaatsen) betekent dit dat zij automatisch in dienst treden bij de nieuwe partner. Hiermee is hun rechtspositie wettelijk beschermd en hun toekomstperspectief gewaarborgd.

Hoewel de OR negatief geadviseerd heeft, is KLM ervan overtuigd deze stap te moeten nemen om de nodige kwaliteitsslag te maken.

Onze hospitality agents leveren goed werk, maar het nieuwe serviceconcept is gebaat bij de focus van een gespecialiseerde partner. Dit is een belangrijke en logische stap in de service voor reizigers en biedt meer perspectieven voor de hospitality agents.
Eelco van Asch, SVP Ground Services KLM