Amstelveen,
02
december
2015
|
14:00
Europe/Amsterdam

KLM schenkt CF6-50 motor aan TU Delft

Samenvatting

Vandaag heeft KLM een van haar laatste CF6-50 vliegtuigmotoren overhandigd aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Na 43 jaar trouwe dienst aan KLM, zal de motor in de toekomst worden gebruikt voor onderwijsdoeleinden.

In december 1972 ontving KLM haar eerste CF6-50 motoren van General-Electric. Het model dat nu gedoneerd wordt aan de TU Delft, is gebruikt voor meerdere grote passagiersvliegtuigen, zoals de Airbus 300, McDonnell Douglas DC10 en de Boeing 747. De motor heeft meer dan 26.000 vluchten succesvol uitgevoerd en in totaal tot wel 57.000 vlieguren gemaakt. Het CF6-50 model is een van de meest succesvolle vliegtuigmotoren in de luchtvaartgeschiedenis.

Het motortype wordt hedendaags bijna niet meer gebruikt, waardoor KLM besloten heeft een CF6-50 motor te schenken aan de universiteit waar studenten ermee aan de slag kunnen. “We zijn ervan overtuigd dat de luchtvaartingenieurs van de toekomst nog heel wat kunnen leren van dit meesterwerk”, aldus Rob Duivis, programmamanager bij KLM Engine Services. KLM gebruikt tegenwoordig meer zuinige motoren, zoals het GEnx-1B type voor de Boeing 787 Dreamliner.

Vandaag werd de motor symbolisch overhandigd door KLM Engineering & Maintenance aan Hester Bijl, decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Dhr. Paul Chün, vice-president Engine Services KLM, gaf na de overhandiging een lezing op de universiteit.