Amstelveen,
15
september
2020
|
16:15
Europe/Amsterdam

KLM-passagiers dragen mondkapjes aan boord

Samenvatting

Klanten van KLM zijn verplicht mondkapjes bij het instappen en aan boord te dragen. Passagiers dienen er zelf voor te zorgen dat zij de vereiste mondkapjes bij zich hebben. Het cabinepersoneel draagt uiteraard ook mondkapjes.

Onder gezichtsbescherming verstaan we mond-neusmaskers, zoals chirurgische maskers en niet-medische maskers. De maskers moeten groot genoeg zijn om de neus en mond van de drager volledig te bedekken.

Passagiers die geen adequate mond-neusmaskers dragen, kunnen bij de gate voor het instappen worden geweigerd.

Voor luchtvaartmaatschappijen betekent vliegen tijdens de corona-crisis dat zij onder uitzonderlijke omstandigheden moeten opereren. De huidige situatie vraagt om een reeks maatregelen die KLM neemt om haar operatie zo veilig en gezond mogelijk uit te voeren voor passagiers en bemanning. De verplichting om mondkapjes te dragen maakt hier onderdeel van uit. Ook worden vliegtuigen vaker en grondiger gereinigd en worden de contactmomenten tussen bemanning en passagiers tijdens de vlucht tot een minimum beperkt. Verder moeten passagiers vanaf risicogebieden bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring invullen om te beoordelen of ze fit genoeg zijn om te vliegen.

Uitzonderingen

Kinderen tot 10 jaar hoeven aan boord geen mondkapje te dragen. Om de veiligheid van onze klanten en crew te blijven garanderen, vereist KLM van klanten die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, een negatieve PCR-test en een doktersverklaring in het Engels of Nederlands. Deze maatregel gaat per 21 september 2020 in.

De negatieve test mag niet ouder zijn dan 72 uur voor de start van de heen- of terugreis. De doktersverklaring mag in het Engels en het formulier is voor klanten beschikbaar op klm.com. Zonder medische verklaring en een negatieve PCR-test worden klanten niet aan boord toegelaten.

Het risico van besmetting aan boord van vliegtuigen is overigens laag. Moderne vliegtuigen zijn namelijk voorzien van High Efficiency Particulate Air (HEPA) filters, die zorgen voor schone cabinelucht van hoge kwaliteit, waarbij er een hoge mate van luchtcirculatie plaats vindt. De lucht wordt om de drie minuten vervangen door het ingebouwde luchttoevoersysteem van het vliegtuig. De luchtstroom in het vliegtuig gaat van boven naar beneden, wat de kans op ‘horizontale’ transmissie in de cabine nog verder vermindert. Bovendien stroomt de lucht snel en dat is niet bevorderlijk voor de verspreiding van druppels. Verder zitten de passagiers allemaal met hun gezicht in dezelfde richting, zodat er weinig face-to-face interactie is en vormen de stoelen een barrière voor de transmissie naar voren of naar achteren in de cabine.