Amstelveen,
21
juli
2015
|
09:30
Europe/Amsterdam

KLM organiseert de eerste wijnproeverij op tien kilometer hoogte

Samenvatting

Afgelopen zondag vond een unieke wijnproeverij plaats aan boord van de KL605 van Amsterdam naar San Francisco. Onder leiding van vinoloog Thérèse Boer proefden passagiers in de World Business Class drie witte- en drie rode wijnen. De twee wijnen die als beste naar voren kwamen, worden in het najaar aan boord van de World Business Class geschonken.

Voor het eerst in de geschiedenis van KLM werd aan boord van een intercontinentale vlucht een wijnproeverij georganiseerd. World Business Class Passagiers, journalisten en het KLM-wijnpanel proefden ‘blind’ zes wijnen. Na afloop onthulde Thérèse Boer welke wijnen geproefd waren. De twee favorieten die vanaf het najaar aan boord komen zijn The Holy Snail Sauvignon Blanc 2014 (Frankrijk) en Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2013 (Chili).

Smaak
Tijdens een vlucht is de smaak- en geurbeleving anders dan op de grond. Dit komt onder meer door de cabinedruk en de luchtvochtigheid. Smaak- en reukvermogen nemen gemiddeld twintig procent af in een vliegtuig. De maaltijden die aan boord geserveerd worden zijn daarom meer gekruid en de wijnen die KLM selecteert, hebben een volle smaak. Wijnen met een hoog tanninegehalte smaken op grote hoogte minder aangenaam en komen daarom niet voor in de KLM- wijnselectie. Lees meer hierover in KLM Blog.

Maaltijden én wijn van Jonnie en Thérèse Boer
Ook Jonnie Boer was aanwezig op de KLM-vlucht naar San Francisco. KLM serveert tot 26 oktober 2015 maaltijden van deze Nederlandse driesterren topchef in de World Business Class op de vluchten vanuit Amsterdam. Jonnie vertelde passagiers hoe hij de maaltijden samen met KLM heeft ontwikkeld en waar hij rekening mee moest houden bij het aanleveren van de receptuur. KLM serveert dus niet alleen zijn maaltijden, maar vanaf deze maand schenkt KLM ook de ‘kus van Thérèse’: een speciaal door haar geselecteerde witte wijn van Ken Forrester (Old Vine Reserve Chenin Blanc 2014).

Deze wijn smaakt op de grond minstens even aangenaam als in het toestel, maar is nog voller van smaak. De ‘kus van Thérèse’ en alle andere KLM World Business Class wijnen zijn te bestellen via specialbite.com/klmwines.

KLM investeert in product aan boord
KLM investeert continu in het product aan boord. Zo is het complete cabine- interieur van de World Business Class op de hele Boeing 747-vloot vernieuwd. De Boeing 777-200 vloot wordt momenteel aangepast met een nieuw cabine-interieur in zowel World Business Class als Economy Class. KLM biedt in de World Business Class al jaren maaltijden aan die zijn ontwikkeld door toonaangevende Nederlandse chef-koks.

Door samen te werken met topchefs en sommeliers blijft KLM investeren in de service aan boord. Eerder werden maaltijden aan boord geserveerd van Sergio Herman, Richard Ekkebus, Mario Ridder en Richard van Oostenbrugge. Vanaf het nieuwe winterschema 2015 worden nieuwe Economy Class maaltijdplateaus geïntroduceerd: Tasty Blue. KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij die trays van polypropyleen introduceert. Dit materiaal is niet alleen lichter en recyclebaar, het heeft ook een minder belastende impact op ons milieu.

Ook worden met ingang van het nieuwe winterseizoen nieuwe lichtgewicht trolleys geïntroduceerd. Deze trolleys zijn in lijn met het Delfts blauwe ontwerp van de trays.

In november vliegt de eerste wijn van de Sky High Tasting

Begin november komt de eerste wijn van de Sky High Tasting aan boord: The Holy Snail Sauvignon Blanc 2014, Val de Loire, France. Deze wijn kwam als beste van de witte wijnen uit de proeverij die afgelopen zomer plaatsvond op een vlucht naar San Francisco.

Tijdens de Sky High Tasting werden zes verschillende wijnen geproefd en gekeurd door het KLM wijnpanel, Thérèse Boer en een selecte groep passagiers van de betreffende vlucht. De wijnen werden blind geproefd, zowel voor als tijdens de vlucht, om het verschil in smaak te kunnen proeven tussen aan land en in de lucht.

Wijnjournalist Hubrecht Duijker over de wijn: “De woorden ‘uitstekend’ en ‘heerlijk’ geven een perfecte beschrijving van deze Sauvignon Blanc. De wijn is zuiver, sappig en met frisse citrussmaken. Deze wijn vormt een geweldige combinatie met salades en visgerechten.”

De tweede wijn, de rode Casa Silva Cool Coast Pinot Noir 2013, Valle de Colchagua, Chile, komt in januari aan boord. Dit is een zachte, fruitige wijn die heerlijk smaakt met rundvlees en gevogelte. Meer informatie over de Sky High Tasting is te lezen op het KLM blog.