Amstelveen,
19
september
2016
|
13:50
Europe/Amsterdam

KLM neemt productiviteitsmaatregel voor cabinepersoneel

Samenvatting

Net als bij de grond- en cockpitcollega’s moet ook het cabinepersoneel in het kader van Perform2020 voor 2016 de productiviteitsverbetering van 4% realiseren.

KLM heeft, mede in dit kader, eerder dit jaar een toekomstvisie voor de samenstelling van de cabinebemanning gepresenteerd aan de cabinebonden. Deze toekomstvisie gaat in op de veranderende behoefte van de klant en draagt ook bij aan de doelstellingen van Perform 2020. De kern van deze visie is het plaatsen van extra cabinepersoneel op gerichte bestemmingen in de World Business Class en van twee leidinggevenden boven de sterkte naar één leidinggevende boven de sterkte.

In lijn met deze toekomstvisie en om invulling te geven aan de noodzakelijke produktiviteitsverbetering heeft KLM aan de cabinebonden voorgesteld om met ingang van de winterdienst 2016 de purser (één van de twee leidinggevenden boven de sterkte op intercontinentale vluchten) in de sterkte mee te laten werken. Hiermee wordt de beoogde productiviteitsdoelstelling behaald. Omdat de werkzaamheden van de purser in de cao staan beschreven, kan dit voorstel alleen in overleg met de cabinebonden worden ingevoerd.

Tot nu toe willen de cabinebonden, vanwege een vastgelopen pensioendiscussie, niet met KLM om tafel. Hierdoor ziet KLM zich genoodzaakt om een alternatieve maatregel te treffen, binnen de mogelijkheden van de cao. KLM heeft moeten besluiten met ingang van 30 oktober 2016 (aanvang winterdienst) op de 300 seater toestellen met 2 leidinggevenden boven de sterkte (Boeing 777-200, Airbus 330-300 en Boeing 787) één Cabin Attendant minder in de Economy Class in te delen. Dat komt neer op circa 40% van de long haul vluchten. Deze oplossing heeft de minste impact op de klant en levert grotendeels de noodzakelijke productiviteitsverhoging van 4% op.

Voor alle klanten moet het reizen met KLM een onvergetelijke ervaring zijn. Om dit doel te bereiken, wil KLM haar passagiers nog beter kennen, nog persoonlijker benaderen en haar service aan hun behoeften aanpassen. De onderscheidende factor van KLM is het persoonlijk contact met haar klanten. Hierin spelen alle KLM’ers een belangrijke rol, maar aan boord speelt het cabinepersoneel hier de belangrijkste rol in. Het is noodzakelijk dat KLM’s werkwijze in de cabine verschuift van een op voornamelijk logistiek gebaseerde benadering met vaste servicemomenten naar een open en klantgerichte aanpak.

KLM wil graag met de cabinebonden om tafel uit om over de productiviteitsdoelstelling in gesprek gaan om zo tot andere maatregelen te komen die hetzelfde resultaat opleveren.