Amstelveen,
23
november
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

KLM maakt werk van duurzame luchtvaartbrandstof

Samenvatting

Vandaag heeft KLM de eerste vlucht met passagiers ooit gemaakt op duurzame biokerosine. Om een extra impuls te geven aan de verduurzaming van de luchtvaart richtte KLM vandaag, samen met North Sea Petroleum en Spring Associates, het consortium SkyEnergy op. “KLM is leidend in de verduurzaming van de luchtvaart. Nederland moet die leidende positie goed gebruiken om een schone, stille en duurzame wereldluchtvaart te bereiken,” aldus president directeur Peter Hartman van KLM. “Technisch kan het. Dat hebben wij laten zien. Nu moeten ook overheid, industrie en de hele samenleving hard aan de slag zodat we snel over een continue stroom verantwoorde brandstof kunnen beschikken.”  

KLM richt SkyEnergy op samen met North Sea Petroleum en Spring Associates. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zal dit consortium adviseren over ecologische aspecten. 

De ontwikkeling van biokerosine is een zoektocht. KLM hanteert daarbij heel strikte financiële, technische én ecologische criteria. “De voedselvoorziening mag niet in gevaar komen. En de productie van biokerosine mag niet leiden tot ontbossing of overmatig watergebruik. Behoud van biodiversiteit is eveneens een voorwaarde. De samenwerking met het WNF is voor ons heel belangrijk en inspirerend,” aldus Hartman. 

Johan van de Gronden, directeur van het WNF: “De oprichting van SkyEnergy is baanbrekend. Met deze demonstratievlucht zet KLM een concrete stap op weg naar een meer duurzame toekomst. Er is nog een lange weg te gaan op het terrein van biobrandstoffen voor de luchtvaart, maar met deze investering neemt KLM opnieuw het voortouw. ” 

Hartman: “KLM doet al sinds 2007 onderzoek naar biokerosine. Met de oprichting van het consortium verhogen we het tempo van onderzoek en willen we een marktdoorbraak realiseren. We bundelen in deze samenwerking kennis en ervaring op het gebied van regelgeving, ecologie en techniek èn de deskundigheid om de biokerosine ook economisch verantwoord te ontwikkelen. Wij zijn vastbesloten. Maar we kunnen het niet alleen. We hebben de steun en de inzet van overheid, industrie, wetenschap en samenleving nodig.” 

KLM heeft samen met Air France een ambitieus Klimaat Actieplan. De notering voor de vijfde achtereenvolgende keer van Air France-KLM als sectorleider aan de Dow Jones Sustainability Index bevestigt dat.   

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws