Amstelveen,
20
juni
2020
|
11:19
Europe/Amsterdam

KLM herstelt netwerk geleidelijk

Samenvatting

KLM is het netwerk geleidelijk en zorgvuldig weer aan het opstarten. In de maand juli voert KLM 5.000 Europese vluchten uit. De prognose voor augustus is 11.000. Intercontinentaal zijn dat er zo’n 1.900 in juli en 2.100 in augustus. Op dit moment wordt bij ongeveer de helft van de intercontinentale vluchten alleen vracht vervoerd aan boord. KLM hoopt dat – als wereldwijd reisrestricties worden versoepeld – vanaf juli op een toenemend aantal intercontinentale vluchten weer passagiers mee mogen.

Het aantal vluchten laat een aanzienlijke groei zien vergeleken met de maand april, toen de vluchtoperatie van KLM als gevolg van de coronacrisis nagenoeg stil kwam te liggen. Binnen Europa voerde KLM in april 1.116 vluchten uit, intercontinentaal waren dat er 612.

Het herstel is dus voorzichtig ingezet, maar het niveau van 2019 wordt nog lang niet benaderd. In de maanden juli en augustus vorig jaar voerde KLM namelijk in totaal zo’n 22.000 vluchten uit. Bovendien blijft de bezettingsgraad achter bij het recordjaar 2019.

Aantal bestemmingen: zoveel mogelijk keuze voor de klant

Het aantal bestemmingen laat een iets ander beeld zien. KLM heeft ervoor gekozen om eerst zoveel mogelijk bestemmingen weer op te starten om klanten een ruime keuze te bieden en daarna de frequenties en capaciteit op te voeren.

Dat betekent dat in juli zo’n 80 procent van het normale aantal Europese bestemmingen en zo’n 75 procent van de intercontinentale bestemmingen wordt aangeboden. In augustus is dat respectievelijk circa 95 procent en 80 procent.

Let wel, ook hier geldt dat op ongeveer de helft van de intercontinentale vluchten op dit moment alleen vracht wordt vervoerd en dus nog geen passagiers. Wanneer internationale reisrestricties worden versoepeld, zal KLM uiteraard weer passagiers gaan vervoeren naar deze bestemmingen.