Amsterdam,
20
juni
2019
|
12:08
Europe/Amsterdam

KLM en NLR lanceren NUVEON om Augmented Reality te integreren in onderhoud

KLM Engineering & Maintenance en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) zijn een joint venture gestart, NUVEON, voor de ontwikkeling van nieuwe Augmented Reality (AR) producten voor MRO (onderhoud, reparatie & revisie). NUVEON integreert AR in de hele MRO-keten om de dagelijkse prestaties in het onderhoud te verbeteren. De nieuwe samenwerking werd op de Paris Airshow ondertekend door Olaf Hoftijzer, directeur Training E&M KLM, en Marja Eijkman, divisie manager Aerospace Operations Koninklijke NLR.

Na een succesvolle pilot ontwikkelen KLM E&M en het NLR nu verschillende onderhoudstrainingen met de HoloLens AR-bril. De voordelen zijn talrijk gebleken: het maakt de training aantrekkelijker, effectiever en efficiënter. Trainees worden actief betrokken bij de instructiesessie, krijgen een beter inzicht in hoe het systeem werkt en zijn beter in staat om het geleerde in de praktijk te brengen. En een virtueel vliegtuig is overal en altijd beschikbaar. Naast de ontwikkeling van verdere trainingstoepassingen worden toepassingen bestudeerd die gebruik maken van combinaties van verschillende AR/VR-apparaten, evenals toegang op afstand via Maintenance Control Centres (MCC), visualisatie van complexe 3D-gegevens en meer.

In NUVEON ontwikkelt het NLR toepassingen en didactische concepten voor Augmented Reality en levert KLM E&M de inhoudelijke experts en de commerciële activiteiten voor de augmented reality technologie voor MRO-vliegtuigonderhoudstoepassingen. NUVEON richt zich tot MRO-gerelateerde bedrijven die hun vliegtuigen en vliegtuigonderdelen efficiënter en effectiever willen maken.

Augmented Reality stelt ons in staat om in het vliegtuig te trainen terwijl het er niet is. Dit geeft ons een enorm voordeel, vooral voor vliegtuigen die niet gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Het is tijd om te beginnen met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, niet alleen voor training, maar ook om onderhoudspersoneel te ondersteunen in hun dagelijkse werk
Olaf Hoftijzer, directeur Training E&M KLM
Het NLR is een koploper als het gaat om luchtvaarttraining, simulatie en de toepassing van AR. Samen met KLM wilden we een innovatieve trainingsoplossing creëren die de bestaande trainingen overtreft op het gebied van efficiëntie en effectiviteit. We hebben in samenwerking aanbevolen om de HoloLens te gebruiken. Het NLR is in staat om alle complexe mechanische systemen in het vliegtuig te modelleren, inclusief systemen die normaal gesproken niet kunnen worden getoond in een vliegtuig op de grond. Een belangrijk element voor het bereiken van een uitstekende trainingseffectiviteit is het anders organiseren en interactiever maken van de training, omdat dat de enige manier is om de volledige toegevoegde waarde van Augmented Reality te benutten. Het is niet voldoende om gewoon een nieuwe technologie te gebruiken en al het andere te laten zoals het was.
Marja Eijkman, divisie manager Aerospace Operations Koninklijke NLR