Costa Rica,
01
november
2017
|
09:11
Europe/Amsterdam

KLM en Costa Rica starten unieke samenwerking om luchtvaart te verduurzamen

Samenvatting

De overheid van Costa Rica en KLM slaan de handen ineen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Samen onderzoeken zij de komende maanden de mogelijkheden om vanaf San Jose te vliegen met duurzame biobrandstof. Duurzame vliegtuigbrandstof is op dit moment de meest effectieve manier om CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee de luchtvaart te verduurzamen. KLM en de Costa Ricaanse overheid ondertekenden 31 oktober een intentieverklaring om de samenwerking te bekrachtigen. Het is wereldwijd de eerste keer dat een luchtvaartmaatschappij een dergelijke samenwerking aangaat met een land.

Deze samenwerking is een volgende stap in het verduurzamen van de luchtvaart. Hoe groter de productie en daarmee het aanbod van biobrandstof, hoe lager de prijs en hoe meer maatschappijen er gebruik van willen maken. KLM en Costa Rica nemen hierin nu het voortouw. Het zou mooi zijn als ook andere luchtvaartmaatschappijen, overheden en de volledige biobrandstof supplychain hierin stappen zetten
René de Groot, Chief Operating Officer of KLM
Voor Costa Rica, een land dat CO2-neutraliteit wil bereiken, is de keuze van KLM om voor het eerst op deze bestemming te vliegen heel belangrijk. De maatschappij zet zich in voor een betere leefomgeving en is wereldwijd een voorbeeld in het gebruik van biobrandstof. Ik bedank KLM dat ze hierin voorop loopt en aan andere bedrijven in de wereld laat zien dat je de wereld duurzamer kan maken.
Costa Ricaanse minister van Milieu en Energie, Edgar Gutierrez Espeleta

KLM deelt de komende maanden kennis en kunde met de Costa Ricaanse overheid, in nauwe samenwerking met partner SkyNRG. KLM voerde in 2009 de eerste vlucht uit met biobrandstof, toen nog met waarnemers. In 2010 werd KLM de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld die een commerciële vlucht maakte met duurzame biobrandstof. Sindsdien voerde KLM ruim 1000 vluchten uit met biokerosine onder meer naar Parijs en Rio de Janeiro en vanuit New York en Oslo.

Om de productieketen van duurzame biobrandstof te stimuleren richtte KLM SkyNRG op en startte het KLM Corporate BioFuel Programma (CBP). Door de samenwerking met grote Nederlandse bedrijven in dit programma worden alle KLM-vluchten vanaf Los Angeles sinds 2012 gedeeltelijk met duurzame biobrandstof uitgevoerd. Daarmee is KLM de enige Europese luchtvaartmaatschappij die intercontinentaal met biobrandstof vliegt.

80 % minder CO2 uitstoot

Door het gebruik van duurzame biobrandstof kan de CO2-uitstoot tot 80% worden verminderd ten opzichte van fossiele brandstof. De markt voor duurzame biobrandstof staat echter nog in de kinderschoenen, waardoor de prijs drie keer hoger ligt dan die van fossiele brandstof. KLM kiest voor het gebruik van duurzame biobrandstof, waarvan de productie niet ten koste gaat van biodiversiteit en voedselproductie. De biobrandstof voor de vluchten vanaf Los Angeles is gemaakt van afgewerkt frituurvet (Used Cooking Oil- UCO).