Amstelveen,
22
december
2017
|
15:11
Europe/Amsterdam

KLM doorbreekt taalbarrières om mensen met kerst bij elkaar te brengen

KLM’s Connecting Seats vertalen elke taal in real time, zodat mensen met verschillende culturen en wereldbeelden elkaar kunnen begrijpen.

Samenvatting

In de donkere dagen waarin samenzijn zo belangrijk is, geeft KLM reizigers op Schiphol een wel heel bijzondere kans: met iedereen praten in hun eigen taal. KLM heeft samen met reclamebureau DDB & Tribal Amsterdam ‘KLM’s Connecting Seats’ ontwikkeld: twee stoelen die in real time elke taal kunnen vertalen. Mensen konden gewoon gaan zitten: de stoel herkende welke taal ze spraken, en het gesprek kon beginnen!

Mensen met kerst bij elkaar brengen

Op een luchthaven kun je je soms eenzaam voelen. Helemaal als je rond Kerstmis reist: een tijd voor delen, eenheid en samenzijn. Natascha van Roode, Head of Global Marketing Communication bij KLM: “Bij KLM draait alles om mensen bij elkaar brengen en het is ons doel om onze klanten ervaringen te geven die ze bijblijven. Na het geweldige succes van het ‘Bonding Buffet’ event vorig jaar, wilden we dit jaar weer reizigers bij elkaar brengen en een onvergetelijke ervaring bieden op het vliegveld. De Connecting Seats hebben dat zeker bereikt.”

De Connecting Seats deden meer dan alleen reizigers persoonlijke anekdotes en kerstwensen laten delen. Hun nieuwsgierigheid leidde tot warme en emotionele gesprekken waarin deelnemers hun ideeën over de wereld met elkaar bespraken. Uiteindelijk hebben reizigers met 30 verschillende nationaliteiten hun telefoons en boeken opzij gelegd om een open gesprek aan te gaan met een vreemde.

Het Connecting Seats event

KLM heeft voor het Connecting Seats event niets van tevoren vastgelegd. Marit Badia, Global Marketing Communications Manager bij KLM: “We hebben eerst de techniek volledig getest, en toen was onze grote uitdaging of reizigers met elkaar een open gesprek aan zouden willen gaan. We vertrouwden op de spontane reacties van willekeurige reizigers, wat het een gewaagd experiment maakte. We werden al snel positief verrast.”

De stoelen zijn speciaal ontworpen voor reizigers op Schiphol. Nadat ze voor het gesprek hun talen hadden geselecteerd, hoefden ze geen andere knoppen meer in te drukken. Door slim gebruik te maken van Googles Cloud Speech, Cloud Translation en Web Speech API, werkten de stoelen automatisch.