Amstelveen,
07
oktober
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

KLM Delftsblauw huisje nr. 90 is Amstelveens koopmanshuis

Samenvatting

Het 90ste Delftsblauwe KLM-huisje is een replica van het ‘Wester-Amstel’ huis in Amstelveen, één van de oudste nog bestaande koopmanshuizen in Holland. Dat heeft president-directeur Peter Hartman woensdag op de 90ste verjaardag van KLM bekendgemaakt. Hartman overhandigde tegelijkertijd het eerste exemplaar van het boek ‘House no. 90’ aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven. Dit is een speciale uitgave over de KLM huisjescollectie. In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is ook de fototentoonstelling ‘90 jaar KLM’ geopend.

KLM reikt de Delftsblauwe huisjes sinds de jaren vijftig uit aan boord. Deze huisjes zijn replica’s van bijzondere gebouwen in Nederland. Vanaf 1994 loopt het aantal in de collectie synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd. De huisjes worden op intercontinentale vluchten aan passagiers in de World Business Class uitgereikt.

President-directeur van KLM, Peter Hartman: “Onze Delftsblauwe huisjes zijn geliefde verzamelobjecten. Wereldwijd doen verzamelaars er alles voor om hun collecties compleet te maken. En ik beloof hen: u bent nog lang niet klaar want KLM gaat nog vele jaren nieuwe huisjes presenteren. Want we hebben vertrouwen in de toekomst en willen nog heel veel verjaardagen vieren”. Het 90ste huisje is een replica van het ‘Wester-Amstel’ huis, één van de oudste nog bestaande koopmanshuizen in Holland. Het huis is in 1662 gebouwd door Nicolaas Pancras, toenmalig burgemeester van Amsterdam en bestuurslid van de Nederlandse Oost Indische Compagnie. Peter Hartman schonk de eerste exemplaren van het 90ste Delftsblauwe huisje aan de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen, en aan de eigenaar van het originele pand, Søren Movig.

Vanwege de 90ste verjaardag van KLM, is er een speciale uitgave gemaakt over de KLM huisjescollectie, ‘House no. 90’. Dit boekje biedt een overzicht van de 90 replica’s, de verhalen achter de originele panden en verhalen over oud-bewoners. Het eerste exemplaar van ‘House no. 90’ overhandigde Peter Hartman aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Na de uitreiking is de fototentoonstelling ‘90 jaar KLM’ geopend. De tentoonstelling bevat beeldmateriaal uit de rijke geschiedenis van KLM. Voor de samenstelling van de fototentoonstelling is vooral geput uit het KLM Historisch Foto Archief dat in beheer is bij het Maria Austria Instituut. De foto’s zijn van onder anderen Paul Huf en Rineke Dijkstra en geven een gevarieerde indruk van 90 jaar KLM. Zo zijn er historische beelden van Amsterdam te zien, het oude Schiphol, vliegveld Waalhaven in Rotterdam en beroemde en minder beroemde passagiers. Daarnaast is nog een tiental recente foto’s te zien, gemaakt door fotografen Hans Willemsen en Marco Borggreve. De fototentoonstelling wordt aangevuld met historische affiches, materiaal dat aan boord wordt gebruikt en het nieuwe damesuniform, ontworpen door Mart Visser. In het museum Jan Van der Togt is ook de complete collectie van de Delftsblauwe huisjes te zien.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws