Amstelveen,
07
oktober
2013
|
17:00
Europe/Amsterdam

KLM Delfts blauw huisje nummer 94 is de Oudheidkamer Den Burg, Texel

Samenvatting

KLM introduceert traditiegetrouw ter gelegenheid van haar verjaardag op 7 oktober een nieuw Delfts blauw huisje. Dit jaar is de Oudheidkamer in Den Burg op Texel gekozen tot KLM huisje.

Het eerste exemplaar van het 94e huisje dat KLM toevoegt aan haar collectie is vandaag overhandigd aan de burgemeester van Texel, Francine Giskes. Vandaag viert niet alleen KLM haar 94e verjaardag maar ook partner Air France, dat al sinds 1933 bestaat.

KLM heeft al sinds de jaren dertig een speciale band met het Waddeneiland Texel. Tussen 1 juli 1937 en 22 augustus 1939 onderhield KLM een lijndienst tussen vliegveld Texel en Schiphol. Met de keuze van de Oudheidkamer als Delfts blauw huisje houdt KLM de nauwe band met het eiland in stand.

De Oudheidkamer is in 1599 gebouwd als gasthuis. In het gasthuis bood men de armen onderdak. Mensen die tijdelijk dakloos waren en vreemdelingen mochten gratis drie nachten in het gasthuis verblijven. Later deed het huis dienst als gewoon woonhuis. Sinds 1954 is het als museum in gebruik. Het is ingericht met allerlei kunst- en gebruiksvoorwerpen, de meeste afkomstig uit de 19e eeuw.

KLM reikt sinds de jaren vijftig de Delfts blauwe huisjes uit aan boord. Deze huisjes zijn replica’s van bijzondere gebouwen in Nederland. Vanaf 1994 loopt het aantal in de collectie synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd. De huisjes worden op intercontinentale vluchten aan passagiers in de World Business Class uitgereikt.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube