Amstelveen,
20
januari
2016
|
17:44
Europe/Amsterdam

KLM vervoert 50 Mondriaan schilderijen naar Brazilië

Samenvatting

KLM heeft deze week 50 schilderijen en 25 tekeningen en etsen uit de Mondriaan collectie van het Gemeentemuseum Den Haag naar Brazilië gevlogen. Deze werken worden gebruikt voor de internationale tentoonstelling ‘Mondriaan en De Stijl’.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft de grootste collectie Mondriaans ter wereld van ongeveer 300 kunstwerken. Ruim zeventig werken uit deze collectie zullen het komende jaar tentoongesteld worden in Brazilië, waar ze om de drie maanden vervoerd worden naar een andere stad. De tentoonstelling begint in São Paulo, en gaat via Brasilia en Belo Horizonte naar eindbestemming Rio de Janeiro. In januari 2017 zullen de kunstwerken door KLM weer worden teruggebracht naar het Gemeentemuseum in Nederland.

Het Nederlandse bedrijf Hizkia van Kralingen uit Den Haag heeft de kunstwerken van het Gemeentemuseum Den Haag naar Schiphol verscheept. Van Kralingen is specialist in het verpakken en transporteren van kunst en wordt wereldwijd gevraagd voor dergelijke opdrachten. De Mondriaans werden met grote zorg en in alle veiligheid vervoerd in speciale ‘Turtle’ koffers (ontwikkeld door Van Kralingen). Eenmaal afgeleverd bij KLM, werden de kunstwerken door een specialistisch team aan boord gebracht van het vliegtuig.

Op het KLM Blog wordt beschreven hoe deze Mondriaans vervoerd worden.