Amstelveen,
04
september
2019
|
15:19
Europe/Amsterdam

KLM brengt ode aan uniform tijdens modeshow op vlucht naar New York

Samenvatting

KLM heeft gisteren tijdens een vlucht van Amsterdam naar New York samen met haar passagiers herinneringen opgehaald aan de KLM-uniformen door de jaren heen. In opmaat naar de 100ste verjaardag van de luchtvaartmaatschappij op 7 oktober werd het gangpad voor even omgetoverd tot een catwalk waar de crewleden als heuse modellen de KLM-uniformen en bijbehorende accessoires van toen lieten zien.

Catwalk in the sky

Van hoedjes tot plooirokken. En van damesbroeken tot handschoenen. Het KLM-uniform heeft sinds 1935 vele gezichten gehad. "Maar altijd even elegant en stijlvol", zegt Cliff Muskiet, KLM-purser en initiatiefnemer. Dit werd duidelijk zichtbaar op ‘the catwalk in the sky’, waar de crewleden uniformen showden uit de periode 1957 tot nu. Het betrof uiteraard vooral KLM-kleding, maar ook exemplaren van KLC en NLM. Alle uniformen kwamen uit zijn collectie. Muskiet is een fervent verzamelaar en bewaart thuis in plastic dozen 1577 uniformen van 563 luchtvaartmaatschappijen.

Start the show

De passagiers werden aan het begin van de vlucht over de unieke modeshow geïnformeerd en reageerden enthousiast. Muskiet: “Op een gegeven moment klonk de stem van onze senior purser door de cabine. Hij werkt ook bij de radio en had de perfecte stem om de modellen te begeleiden en de passagiers te vertellen over de geschiedenis van de uniformen. Uiteraard stond tijdens het hele gebeuren de veiligheid aan boord voorop.”

Muskiet deed zelf de selectie voor de modeshow. "Het leek mij ontzettend leuk om richting onze 100ste verjaardag de verschillende KLM-uniformen van weleer te laten zien aan onze passagiers. Maar natuurlijk wel gedragen door onze eigen collega’s! Het omkleden en de visagie aan boord was nog wel even spannend want je hebt niet heel veel ruimte. Maar dat ging eigenlijk heel goed."

Van Nina Ricci tot Mart Visser

De modeshow op hoogte sluit mooi aan op de World Fashion Week, die komende week in New York van start gaat. Maar het staat ook op zich, want er valt genoeg over de geschiedenis van de KLM-uniformen te melden. “Weinig mensen weten dat we pas sinds 1971 de huidige, zo herkenbare blauwe kleur dragen”, aldus Muskiet. “En er hebben vaak beroemde ontwerpers aan gewerkt, zoals Nina Ricci en Mart Visser. Het is leuk dat crew en passagiers hier zo positief op gereageerd hebben. We hebben hiermee een speciale gebeurtenis richting de honderdste verjaardag van KLM vormgegeven!”

De passagiers waren zo enthousiast dat de crew zelfs nog applaus kreeg bij aankomst op de luchthaven in NewYork.