Amstelveen,
06
oktober
2023
|
18:30
Europe/Amsterdam

Huisje 104 van KLM staat in Valkenburg aan de Geul

Samenvatting

KLM viert op 7 oktober haar 104e verjaardag en traditiegetrouw komt de luchtvaartmaatschappij met een Delfts blauwe miniatuurversie van een gebouw met een bijzondere geschiedenis. Dit jaar viel de keuze op het oudste stationsgebouw van Nederland dat staat in het Limburgse Valkenburg aan de Geul en nog steeds als treinstation in gebruik is. Het station staat aan het traject Maastricht-Heerlen, de Heuvellandlijn. Het rijksmonument is al bijna 170 jaar oud en in bezit van de Nederlandse Spoorwegen en spoorwegbeheerder ProRail.

Aan het begin van de avond overhandigde Marjan Rintel, president-directeur van KLM, het huisje aan burgemeester Daan Prevoo. Zij deed dat voor het stationsgebouw. Er waren enkele honderden genodigden bij aanwezig.

Ik word er heel erg vrolijk van dat Valkenburg aan de Geul met het markante mergelstenen treinstation nu onderdeel uitmaakt van deze prachtige Delftsblauwe KLM-collectie. Valkenburg staat voor gastvrijheid, historie, schoonheid én kwaliteit. Ik ben trots op deze erkenning, die aansluit bij beeld dat wij van KLM hebben als een betrouwbare en zeer klantvriendelijke luchtvaartmaatschappij.  De vriendschap tussen Valkenburg aan de Geul en KLM zal ik met trots uitdragen.

Daan Prevoo, burgemeester van Valkenburg aan de Geul

Ik ben ontzettend verheugd dit huisje aan de burgemeester van het prachtige Valkenburg aan de Geul te mogen overhandigen. Omdat ik bij NS heb gewerkt, weet ik hoe hard er gewerkt wordt aan het behoud van de rijke en interessante treingeschiedenis van ons land. De keuze voor dit gebouw staat ook symbool voor de gezamenlijke toekomst van KLM en NS, waarin we steeds verder ons air/rail aanbod versterken om korte afstandsvluchten te vervangen. Daar werken we hard aan. Voor KLM betekent dit veel want het is een belangrijk onderdeel van onze aanpak om het vliegen schoner, stiller en zuiniger te maken.

KLM CEO Marjan Rintel

Fraaie en romantische uitstraling
Het kasteelachtige stationsgebouw werd door de architect Jacob Enschedé ontworpen in de stijl van de vroege Engelse neogotiek en is opgetrokken uit Limburgs mergel. Het heeft een fraaie en romantische uitstraling met hoektorens en kantelen, geheel in lijn met de kuuroorden voor welgestelden waarmee Valkenburg bekend werd. Op 23 oktober 1853 - bijna 170 jaar geleden - werd het in gebruik genomen aan de eerste internationale treinverbinding tussen Maastricht en Aken en in 2005 in oude staat hersteld. Het station vervulde en vervult nog steeds een belangrijke infrastructurele rol voor de gemeente Valkenburg aan de Geul, die geldt als een nationale en internationale toeristische trekpleister.

Top 3 meest gewaardeerde stations van Nederland
Volgens de Stationsbelevingsmonitor van NS en ProRail werd station Valkenburg vorig jaar verkozen tot een van de drie door reizigers meest gewaardeerde stations van Nederland. KLM koos voor het station mede door de belangrijke rol die de trein heeft gespeeld en nog steeds speelt in de bereikbaarheid van Nederland. KLM wil de trein vaker inzetten in combinatie met het vliegtuig.

Het station is onderdeel van de gebouwencollectie van NS en ProRail dat bestaat uit 50 stations. Dit zijn bijzondere gebouwen, stuk voor stuk met architectonische unieke kenmerken, die de moeite om te behouden en te bezoeken.

Ik vind het passend dat in een tijd waarin trein en vliegtuig elkaar meer en beter aanvullen, een van de allermooiste stations zijn weg vindt naar de Delfts blauwe huisjes van KLM. Station Valkenburg is al 170 jaar een favoriet van treinreizigers en het kan niet anders dat ook de KLM-passagiers het stationsgebouw zullen waarderen.

Wouter Koolmees, president-directeur van NS

Wat mooi dat station Valkenburg, het oudste station van Nederland, is gekozen als nieuwste aanwinst in deze KLM-serie. Een uitdrukking van hoe luchtvaart en treinverkeer op elkaar aansluiten. En natuurlijk zijn wij ook trots: als spoorbeheerder vind ik dit station een prachtig icoon en een symbool van duurzaamheid. Wij zijn al heel lang zuinig op dit station in de grensregio van Valkenburg. Door de ligging reizen hier veel nationaliteiten met de trein doorheen. Dat het station nu ook in de lucht internationaal gaat is op zijn plaats: een eerbetoon.

John Voppen, CEO van ProRail

Derde Delfts blauwe huisje in Limburg
Het stationsgebouw in Valkenburg aan de Geul is het derde Limburgse gebouw dat door KLM als een huisje wordt aangeboden. In 2001 introduceerden wij huisje 82. Dit was een miniatuurversie van het ‘Huys op de Jeker’, gelegen aan de Bonnefantenstraat 5 in Maastricht. Huisje 84 in 2003 betrof Taverne ‘De Oude Munt, gelegen aan de Muntpromenade 7 in Weert.

Over de KLM Delfts blauwe huisjes
Sinds de jaren vijftig reikt KLM Delfts blauwe huisjes gevuld met Bols Jenever uit aan World Business Class-passagiers tijdens intercontinentale vluchten. De huisjes zijn miniatuurversies van gebouwen in Nederland en daarbuiten met een bijzondere geschiedenis en zijn gewilde verzamelobjecten. Sinds 1994 loopt het aantal huisjes synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op KLM’s verjaardag op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd.