Amstelveen,
07
oktober
2022
|
16:57
Europe/Amsterdam

Huisje 103 van KLM staat op Aruba

KLM is vandaag 103 jaar geworden en traditiegetrouw hoort daar de onthulling van een nieuw Delfts blauw huisje bij. Dit jaar kozen we voor een miniatuurversie van een huis dat op een bijzondere locatie staat: het huis van de familie Ecury op Aruba. Volgend jaar viert Aruba 100 jaar luchtvaart op het eiland en het huis – dat nu onderdeel is van het Nationaal Archeologisch Museum van Aruba – staat dicht bij de plek waar het eerste vliegtuig landde.  Bovendien heeft de familie Ecury een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de luchtvaart op het eiland. KLM vloog bijna 90 jaar geleden voor het eerst naar Aruba waar het lijndiensten onderhield in het Caribische gebied. Vanaf 1974 startte KLM met een vaste vliegverbinding tussen Amsterdam en Aruba die we nu dagelijks uitvoeren.

Het huisje wordt vanavond op Aruba (20.00 uur lokale tijd) door Marjan Rintel, president-directeur van KLM, overhandigd aan de waarnemend Gouverneur van Aruba Agustin Vrolijk en de familie Ecury.

Agustin Vrolijk, waarnemend Gouverneur van Aruba: Ik feliciteer KLM met haar honderdderde verjaardag. We zijn enorm trots op ons cultureel erfgoed en voelen ons daarom zeer vereerd dat dit iconische herenhuis, het Ecury-complex, is gekozen als het volgende miniatuurhuis van KLM. We zijn zeer vereerd dat het culturele erfgoed van Aruba nu wereldwijd naar alle KLM-bestemmingen zal reizen.

Marjan Rintel, president-directeur van KLM: “Ik weet niet of KLM’ers bij de start in 1919 hadden kunnen bedenken dat 103 jaar later de verjaardag van KLM nog steeds zou worden gevierd. Dit keer zelfs op het prachtige Aruba waar we al bijna 50 jaar naar toe vliegen en waar we vandaag met elkaar de start van 100 jaar luchtvaart op het eiland vieren. We hebben als KLM in de afgelopen eeuw veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt. We zijn onze verjaardag op 7 oktober altijd blijven vieren, omdat daar reden toe is: KLM is een prachtig bedrijf, dat Nederland met de wereld verbindt. Daar mogen we trots op zijn.”

Huis Ecury
Het huis staat in Oranjestad en werd gebouwd in 1929, dicht bij de plek waar bijna 100 jaar geleden het eerste vliegtuig op het eiland landde. Hier woonde het gezin Ecury, dat sociaal en zakelijk groot aanzien genoot. Hun zoon Nicasio ‘Dundun’ Ecury bouwde vanuit hier zijn zakenimperium uit en speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de luchtvaart op het eiland. Zijn zoon Boy Ecury ging studeren in Nederland en groeide uit tot een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd hij verraden en gefusilleerd. Sinds 2009 is het huis onderdeel van het Nationaal Archeologisch Museum van Aruba.

Het middelpunt van het museum is het gebouw uit 1929 met een façade met klassieke elementen, Caribische peperkoekdetails en lokale decoratieve elementen. De architect, Dada Picus, creëerde op een unieke en statige manier een harmonieus geheel.

1934: KLM landt voor het eerst op Aruba
In december 1934 vloog de 'Snip', een driemotorige KLM-Fokker F.XVIII, in zeven dagen van Amsterdam via Marseille, Alicante, Casablanca, Porto Praia, Paramaribo, La Guaria naar Curaçao. Deze eerste trans-Atlantische vlucht van KLM was technisch alleen mogelijk met diverse tussenstops, een aangepaste cabine en zonder passagiers. De vlucht was bedoeld om een vliegtuig op de Antillen te stationeren. Op 23 december maakte de 'Snip' haar eerste 'touch down' op Aruba. Op 19 januari 1935 vond de openingsvlucht plaats van de geregelde luchtdienst Curaçao - Aruba. Dit was de eerste lijndienst van de KLM West-Indisch Bedrijf (WIB). Op 11 februari 1974 werd er een vaste, rechtstreekse verbinding ingesteld tussen Amsterdam en Aruba.

100 jaar luchtvaart op Aruba
Het is volgend jaar 100 jaar geleden dat er voor het eerst een vliegtuig op Aruba landde. Inmiddels heeft de luchtvaart voor een sterke verbinding gezorgd van Aruba – ook wel bekend als het ‘One happy island’ - met de rest van de wereld. Dit heeft grote impact op de lokale economie, die nu grotendeels draait op het toerisme. Aruba Airport ontvangt per jaar ongeveer 2,5 miljoen reizigers waardoor de luchthaven door de jaren heen flink gegroeid is.

Over de KLM Delfts blauwe huisjes
Sinds de jaren vijftig reikt KLM Delfts blauwe huisjes gevuld met Bols Jenever uit aan World Business Class-passagiers tijdens intercontinentale vluchten. De huisjes zijn miniatuurversies van gebouwen in Nederland en daarbuiten met een bijzondere geschiedenis en zijn gewilde verzamelobjecten. Sinds 1994 loopt het aantal huisjes synchroon met de leeftijd van KLM. Sindsdien wordt ieder jaar op KLM’s verjaardag op 7 oktober een nieuw exemplaar aan de collectie toegevoegd.

Het is de tweede keer in de geschiedenis van KLM dat de keuze valt op een huis of gebouw dat niet in Nederland staat. Op de 85e verjaardag van KLM werd er gekozen voor een miniatuurversie van het karakteristieke Penha gebouw op Curaçao.

Evelyn Wever-Croes, premier van Aruba: “Aan de Schelpstraat 42 staat een huis met Año 1929 op de voorgevel; aan de achterkant grenst dit huis aan de Noordstraat (nu John G. Emanstraat). Een huis dat toen het in 1929 gebouwd werd, de eigenaars Ecury, nooit hadden kunnen vermoeden dat een van de 13 telgen die daar geboren werd, ver van huis een oorlogsheld zou worden. Huis Ecury was zelfs voor haar restauratie om haar terug te brengen in haar oude glorie, altijd een icoon geweest. Je kon er niet langs gaan zonder het te bewonderen. Iedereen kende dat huis. Wij zijn, als jongere generatie, in zekere zin verbonden met de geschiedenis van dit huis. Wij kennen immers de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen van de stamouders. Huis Ecury, samen met belendend “Cas di Mamachi” uit 1911, vormen samen een geheel. Huis Ecury echter, met haar imposante gevels en zuilen galerij, is visueel dominerend. Het beeld dat het werpt op je netvlies is onvergetelijk.

Ronella Croes, CEO Aruba Toerism Authority: “Wij zijn buitengewoon trots dat KLM voor het nieuwste huisje voor Aruba en in het bijzonder het huis van de familie Ecury gekozen heeft. Het markeert niet alleen de vruchtbare relatie die wij al decennialang met KLM hebben, maar ook onze rijke en gedeelde geschiedenis. Mede dankzij KLM floreert ons internationale toerisme en worden connecties van onschatbare waarde gemaakt. Met het Delfts blauwe KLM-huisje en de keuze voor het huis van de familie Ecury, wordt ook ons cultureel erfgoed in de schijnwerpers gezet en aan een groot publiek getoond. Wij hopen hiermee huidige en potentiële reizigers te stimuleren om naar Aruba te komen en onze bijzondere Caribische cultuur te ontdekken.”

Joost Meijs, CEO Queen Beatrix International Airport Aruba: “Onze viering van 100 jaar luchtvaart op Aruba in 2023 kon niet beter worden gestart dan met dit geschenk van KLM - het toevoegen van een Arubaans miniatuurhuis aan hun collectie. Dit huis markeert het 103-jarig jubileum van KLM en loopt prachtig vooruit op de 100-jarige viering van de luchtvaart op Aruba, die we volgend jaar (2023) met de hele gemeenschap zullen vieren. We zijn erg trots op de keuze die is gemaakt voor het Ecury Huisje als een van Aruba's meest gekoesterde erfgoedsites. Dit huis zal een Arubaans tintje geven aan de grote collectie miniatuurhuisjes van KLM, het belang van ons cultureel erfgoed beschermen en promoten en als zodanig bijdragen aan het culturele doel van duurzame ontwikkeling voor het eiland.”

Anne Witsenburg, directeur Monumentenfonds Aruba: “Het is een langgekoesterde wens van Stichting Monumentenfonds Aruba dat KLM ook een huisje van Aruba in de collectie op zou nemen. We zijn buitengewoon vereerd dat we nu een mooi voorbeeld van onze monumenten aan de wereld kunnen laten zien op deze bijzondere manier. Het laat aspecten zien van vele typen architectuur, waaronder ook de Nederlandse. Huisje 103 benadrukt de banden binnen het koninkrijk en de geschiedenis die ons verbindt. Wij hebben onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de luchtvaart op Aruba en zien dat het ons vrijheid en economische vooruitgang heeft gebracht. We zijn dankbaar dat KLM ons dagelijks fysiek met Nederland verbindt en dat KLM onze wens in vervulling heeft laten gaan.”