Amstelveen,
20
augustus
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Europese Commissie ontkent uitspraken over KLM

Samenvatting

De Europese Commissie heeft KLM meegedeeld dat zij de negatieve berichtgeving over KLM betreurt. In de media werd de afgelopen dagen gesteld dat de Commissie oordeelde dat KLM de verzoeken van passagiers om kosten vergoed te krijgen, niet goed afhandelt. Daarom zou de Commissie KLM een berisping hebben gegeven. Het betreft kosten gemaakt tijdens de sluiting van het luchtruim na de uitbarsting van de IJslandse vulkaan.

Donderdag neemt de Commissie daar in een nieuwe verklaring afstand van. De Commissie bevestigt uitdrukkelijk dat zij KLM nooit een formele brief of waarschuwing heeft gegeven.


Ook stelt de Commissie duidelijk dat het een complex onderwerp is dat de hele industrie raakt en niet alleen KLM. De luchtvaartmaatschappijen, verenigd in de Association of European Airlines (AEA), stellen dat de Europese verordening voor passagiersrechten nooit bedoeld is geweest voor een extreme overmachtsituatie als deze. De vergoedingsregels zijn gemaakt voor individuele vertraging of annulering van een vlucht, niet voor een situatie waarin het hele luchtruim door natuurramp voor langere tijd gesloten was.


KLM wilde vliegen, maar mocht niet. Dan is het niet redelijk om de kosten onbeperkt bij de luchtvaartmaatschappij op het bordje te leggen, aldus de KLM-directie. Zeker niet nu ook de Commissie en de Europese ministers van Transport formeel hebben verklaard dat de regels niet op deze situatie zijn toegesneden en dus snel moeten worden aangepast. Dat zal naar verwachting later dit jaar gebeuren. In de tussentijd zal KLM de verzoeken om schadevergoeding individueel beoordelen.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws