18
juli
2017
|
14:50
Europe/Amsterdam

EIB geeft goedkeuring aan financieringsaanvraag voor vernieuwing KLM Cityhopper-vloot

Samenvatting

Amsterdam, 18 juli 2017 - De Raad van Bestuur van de Europese Investeringsbank (EIB), bestaande uit vertegenwoordigers van de 28 EU lidstaten, heeft vandaag in een meeting besloten goedkeuring te geven aan een lening van EUR 250 miljoen die door KLM Cityhopper was aangevraagd. De EIB en KLM N.V. zijn in onderhandeling over een overeenkomst voor de financiering van het vernieuwingsprogramma van de regionale KLM Cityhopper-vloot. Deze onderhandelingen zullen naar verwachting in de komende weken worden afgerond. De eerste tranche van de financiering zal via Crédit Agricole worden verstrekt.

Deel van het vernieuwingsprogramma van de KLM Cityhopper-vloot is de vervanging van Fokker 70’s door Embraer 175/190’s. Deze Embraer-toestellen verbruiken beduidend minder brandstof dan de Fokker 70’s, waarmee de vloot milieuvriendelijker zal worden. Met de nieuwe toestellen gaat KLM Cityhopper zo voordelig en zo milieuvriendelijk mogelijk regionale vluchten binnen Europa uitvoeren en daarbij de Europese regio’s beter bereikbaar maken.

 

KLM Cityhopper is zeer verheugd dat wij mogelijk als een van de eerste Europese luchtvaartmaatschappijen sinds 2009 een lening bij de EIB hebben kunnen afsluiten. We zijn blij dat de EIB oog heeft voor de verantwoordelijke rol die KLM Cityhopper binnen de EU speelt ten aanzien van het milieu en de naadloze verbindingen naar belangrijke Europese steden en regio’s die onze maatschappij iedere dag opnieuw aan onze passagiers biedt. Dit is een groots wapenfeit waar wij bij KLM Cityhopper bijzonder trots op zijn.
Boet Kreiken - Managing Director KLM Cityhopper
Dit besluit bekrachtigt de uitstekende relatie die KLM en de EIB sinds de jaren tachtig hebben opgebouwd. We zijn ook Crédit Agricole zeer dankbaar dat zij hun medewerking aan deze bijzondere transactie hebben verleend. Deze samenwerking zorgt voor een verdere diversifiëring van onze financieringsbronnen, waarmee wij ook in de toekomst verzekerd zullen zijn van toegang tot financiering.
Erik Swelheim, Managing Director & Chief Financial Officer KLM
Goedkeuring door de Raad van Bestuur houdt in dat, in afwachting van de onderhandelingen, zeer binnenkort een leningsovereenkomst kan worden ondertekend. De nieuwe toestellen zijn veel energiezuiniger en milieuvriendelijker dan de toestellen die worden vervangen. Dit vormt voor de EIB een rechtvaardiging van de potentiële financiering van het project. Regionale verbindingen zijn van het grootste belang voor de Europese economie. Als financieringsinstituut van de Europese Unie is de EIB bereid transportprojecten te financieren die aan dit doel bijdragen, zeker als we daarbij kunnen samenwerken met andere financierders om het financieringstekort aan te vullen.
Pim van Ballekom, vice-president van de EIB en verantwoordelijke voor transport
Crédit Agricole CIB is zeer verheugd KLM/KLC financieel te kunnen ondersteunen bij de vernieuwing van haar regionale vloot. Dankzij een goed inzicht in de behoeften van alle partijen, konden we een maatwerk financieringsoplossing aanbieden.
Franck Genet, directeur van de Aviation Group bij Crédit Agricole CIB

Volgens de planning zal de transactie voor de eerste drie toestellen in de komende weken worden afgewikkeld.

Achtergrondinformatie:

De Europese Investeringsbank (EIB) is de financiële instelling van de Europese Unie met als aandeelhouders de lidstaten van de Europese Unie die gezamenlijk het kapitaal onderschrijven. De taak van de EIB bestaat uit het op lange termijn financieren van investeringen waarmee de doelstellingen van het Europese beleid gestalte krijgen. Alleen al in 2016 verstrekte de Bank EUR 2,56 miljard aan leningen voor Nederlandse projecten in uiteenlopende sectoren, waaronder het MKB en de industrie-, transport- en landbouwsector.

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V. is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland. KLM is gevestigd in Amstelveen en heeft het nabijgelegen Amsterdam Airport Schiphol als hub. KLM maakt deel uit van de AIR FRANCE–KLM Groep en is lid van de SkyTeam-luchtvaartalliantie. De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en daarmee de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. KLM voert passagiers- en vrachtvluchten uit naar 147 bestemmingen wereldwijd.

Crédit Agricole CIB is de Corporate & Investment Banking-tak van de Crédit Agricole Groep, de op tien na grootste bank ter wereld wat betreft kernkapitaal (Tier 1-kapitaal) (The Banker, juli 2016). De Bank biedt cliënten een uitgebreid pakket producten en diensten op het gebied van kapitaalmarkten, investment banking, structured finance en corporate banking, gestructureerd rond zes hoofddivisies: Client Coverage & International Network, International Trade & Transaction Banking, Global Investment Banking, Structured Finance, Global Markets en Debt Optimisation & Distribution. Dankzij zijn aanwezigheid in belangrijke landen in Europa, Amerika, Asia/Pacific, het Midden-Oosten en Noord-Afrika biedt de Bank ook ondersteuning aan cliënten op grote internationale markten. Ga voor meer informatie naar de website: www.ca-cib.com

Contactpersonen voor de media:

EIB: Tim Smit, +352 691 286423, t.smit@eib.org

KLM: Koen van Zijl, +31 620417895, koen-van.zijl@klm.com

Credit Agricole CIB: Louise Tingstrom +44 7899066995, louise.tingstrom@bladonmore.com