Amstelveen,
15
oktober
2013
|
17:26
Europe/Amsterdam

DSGC presenteert ‘Leadership and Corporate Governance for Sustainable Growth Business Models’

Samenvatting

Vandaag heeft de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC) haar tweede publicatie gepresenteerd tijdens een bijzonder evenement bij EY in Amsterdam.

We kunnen alleen onze duurzaamheidsdoelstellingen bereiken als we met onze stakeholders samenwerken. Samenwerking met de verschillende partners in de waardeketen is de sleutel tot succes. We moeten open blijven staan voor nieuwe inzichten en voor innovaties om het goede voorbeeld te blijven geven in de luchtvaartindustrie.
Camiel Eurlings, President-directeur van KLM

Paul Polman (CEO, Unilever), Feike Sijbesma (CEO, DSM), Camiel Eurlings (CEO, KLM), Bernard Wientjes (Voorzitter, VNO-NCW), Trude Maas (commissaris) en Jan Peter Balkenende (Partner, EY) deelden hun ervaringen met een publiek, dat bestond uit bestuurders uit het bedrijfsleven en de overheid. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) sprak speciaal voor het evenement een videoboodschap in. Ook diverse multi-stakeholder organisaties en de wetenschap waren goed vertegenwoordigd.

Integreren en opschalen
Jan Peter Balkenende, voorzitter van de DSGC en partner bij EY: “Als duurzaam en verantwoord ondernemen – corporate responsibility - niet goed is geïntegreerd in de corporate governance structuur, is er geen continuïteit. Een toegewijde CEO kan zich als individu wel verdiepen in de kansen en verantwoordelijkheden rondom thema’s als klimaatverandering, grondstoffenschaarste, gezondheid of mensenrechten. Maar corporate responsibility wordt pas ‘serious business’ als het óók goed geïntegreerd wordt in de manier waarop ondernemingen dagelijks worden bestuurd en het draagvlak breed is. Welke concrete rollen vervullen commissarissen, bestuurders en medewerkers daarbij? De publicatie geeft antwoord op precies die vraag.” De publicatie presenteert een model waarin acht dimensies van corporate governance worden onderscheiden; elk geïllustreerd met concrete praktijkvoorbeelden. “Willen we dat bedrijven op grotere schaal onderdeel worden van de oplossing van de grote maatschappelijke vragen van vandaag, dan is kennisdeling cruciaal. Via deze publicatie delen we de ervaringen van de DSGC ondernemingen met het (internationale) bedrijfsleven. Het faciliteren van de coalitie past dan ook goed bij de visie van EY: “building a better working world”. Op dagelijkse basis werken wij met onze klanten aan deze integratie via onze diepgaande, interdisciplinaire en wereldwijde kennis op dit terrein”, aldus Balkenende. 

Praktisch
Het event bruiste niet alleen van inspiratie. Er werden vooral ook praktische tips uitgewisseld. Bijvoorbeeld: hoe kunnen commissarissen hun invloed aanwenden om duurzaam en verantwoord ondernemerschap te integreren in de ‘core business’ van de organisatie? Hoe werkt geïntegreerde verslaggeving in de praktijk? Hoe kunnen stakeholders worden betrokken bij het maken van keuzes in beleid? Wat voor prikkels kunnen worden ingezet om in de bedrijfscultuur een lange termijn oriëntatie te stimuleren? Hoe kunnen de ‘tone at the top’ vanuit het hogere management en de ‘bottom-up’ creativiteit op de werkvloer elkaar versterken? Deze vragen zijn slechts een greep uit de onderwerpen in de publicatie, die gratis is te downloaden via www.ey.nl/DSGCpublication.

Dutch Sustainable Growth Coalition
De coalitie brengt de acht Nederlandse multinationals Unilever, DSM, AkzoNobel, FrieslandCampina, Philips, Shell, KLM en HEINEKEN samen. Hun gezamenlijke overtuiging is dat financiële en economische groei direct verband houdt met maatschappelijk rendement. De Dutch Sustainable Growth Coalition, voorgezeten door Jan Peter Balkenende, wordt gefaciliteerd door EY en gesteund door VNO-NCW.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Laatste nieuws

Deel deze release