Amstelveen,
25
maart
2013
|
17:59
Europe/Amsterdam

Wijziging Bestuur

Samenvatting

Tijdens de vergadering van de Board van AIR FRANCE-KLM die op 25 maart 2013 in Parijs werd gehouden, kondigden Jean-Cyril Spinetta en Leo van Wijk aan hun functie als respectievelijk Chairman en CEO van de Groep en Vice-Chairman en Deputy CEO op 1 juli 2013 neer te leggen. 

“Toen we in oktober 2011 door de Board of Directors werden gevraagd onze huidige functies op ons te nemen, hadden wij twee doelen voor ogen”, verklaarden beide heren. “In de eerste plaats wilden we AIR FRANCE-KLM terugbrengen op de weg naar herstel door te snijden in de kosten en de schuld te verlagen. In de tweede plaats wilden we alle strategische functies binnen de Groep op een nieuwe, meer geïntegreerde manier organiseren. Dit voornemen mondde uit in Transform 2015, een plan voor herstel dat vorig jaar gelijktijdig binnen AIR FRANCE en KLM werd geïntroduceerd. Dit herstelplan begint nu vruchten af te werpen dankzij de overeenkomsten die door beide luchtvaartmaatschappijen met vertegenwoordigers van vakbonden en ondernemingsraden zijn gesloten. De nettoschuld van de Groep is in 2012 afgenomen.

Het nieuwe bestuur van AIR FRANCE-KLM zal komende juli van start gaan. Gezien deze omstandigheden achten wij de tijd rijp dat het nieuwe managementteam het roer overneemt om zo de continuïteit van het financieel-economisch herstel van de Groep en de implementatie van de nieuwe bestuursstructuur te waarborgen. We willen graag van de gelegenheid gebruikmaken om onze mensen te feliciteren en hen te bedanken voor hun scherpe en verantwoorde aanpak van dit essentiële herstelplan dat anders niet had kunnen worden gelanceerd.”

De Board of Directors van AIR FRANCE-KLM nam kennis van deze beslissing en bedankte de heer Spinetta en de heer Van Wijk hartelijk voor de verdiensten die zij vanaf het begin van de Groep in 2004 en vooral in de periode na 2011 hebben geleverd.

De Board onderstreepte het belang van de fusie tussen AIR FRANCE en KLM in 2004: “Dit was de eerste fusie tussen twee grote luchtvaartmaatschappijen uit verschillende landen, één die het luchtvaartlandschap radicaal veranderde door een Europese- en wereldleider binnen de luchtvaart te creëren. De fusie tussen AIR FRANCE en KLM opende bovendien de weg voor de consolidatie van deze sector binnen Europa. Deze consolidatie was destijds van essentieel belang gezien de ontwikkeling van een Europese interne markt, die nu vrijwel volmaakt is. Het succes van deze fusie, die zowel in Europa als daarbuiten ter inspiratie heeft gediend, is gebaseerd op een open dialoog, wederzijds respect en eerlijkheid, hetgeen bijdraagt aan het onderling vertrouwen tussen de werknemers van beide bedrijven. Dankzij dit succes, dat we te danken hebben aan de inzet van Jean-Cyril Spinetta en Leo van Wijk, kan AIR FRANCE-KLM beginnen aan een nieuwe fase van zijn integratie.

Het nieuwe bestuur zal in combinatie met het herstelplan Transform 2015 ondersteuning bieden aan onze strategie, waarbij AIR FRANCE-KLM een leidende rol blijft spelen in de consolidatie van het mondiale luchtvervoer.”

Naar aanleiding van het voorstel van de benoemingscommissie zal Alexandre de Juniac met ingang van 1 juli 2013 Jean-Cyril Spinetta opvolgen als Chairman en CEO van de

AIR FRANCE-KLM Group. Vanaf dezelfde datum neemt Peter Hartman de functie van Vice-Chairman van Leo van Wijk over.

De Board of Directors van de Air France Group die op dezelfde dag bijeenkwam, benoemde Frédéric Gagey als opvolger van de heer De Juniac. Hij zal vanaf 1 juli 2013 de functie van Chairman en CEO van Air France overnemen.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws