Amstelveen,
19
november
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

Boekjaar 2009-10

Samenvatting

TWEEDE KWARTAAL

Unit opbrengsten blijven lijden onder de recessie en de daling in het zakenverkeer
Kostenbesparing compenseert nagenoeg de daling in opbrengsten
Operationeel resultaat nadert break-evenpoint ondanks aanhoudende negatieve effecten van brandstof hedges

EERSTE HALFJAAR

Opbrengsten dalen 20%
Negatief effect brandstof hedges ter waarde van € 430 miljoen
Gecorrigeerd1 operationeel verlies € 419 miljoen
Operationeel verlies € 543 miljoen

Op 18 november 2009 is de Raad van Bestuur van Air France-KLM, onder voorzitterschap van Jean-Cyril Spinetta, bijeengekomen om het financieel overzicht over de eerste helft van het boekjaar 2009-10 te controleren.

In een toelichting op het overzicht verklaarde Pierre-Henri Gourgeon, CEO van Air France-KLM: “Vanaf het begin van de crisis konden we snel reageren en slaagden we erin ons sneller aan de economische realiteit aan te passen dan verwacht. We hebben zowel onze vracht- als passagierscapaciteit drastisch verlaagd en tegelijkertijd onze kosten teruggebracht. Ons bezuinigingsprogramma wordt regelmatig herzien en sinds het begin van dit boekjaar hebben we ons doel al met € 100 miljoen naar boven bijgesteld tot ongeveer € 700 miljoen. Al deze maatregelen beginnen hun vruchten af te werpen en dat zien we terug in de resultaten. Na grote verliezen in het eerste kwartaal, is in het tweede kwartaal het break-evenpoint nagenoeg bereikt. Dit resultaat werd zelfs zonder het herstel van de unit opbrengsten en een kostenpost van € 179 miljoen aan brandstof hedges van voor 2009 bereikt. Onze activiteiten hebben zich inmiddels gestabiliseerd waardoor we het aantal personeelsleden binnen de groep kunnen terugbrengen. We hebben een vrijwillige afvloeiingsregeling opgezet voor 1700 banen binnen Air France, die in 2010 van kracht wordt.

Aangezien we geen inzicht hebben in het tempo en de mate van het economisch herstel, blijven we ons vooralsnog richten op het terugbrengen van onze kosten. Ons doel is om aan het begin van het volgend boekjaar weer rond het break-evenpoint te opereren. Hierbij wordt het effect van brandstof hedges van voor 2009 niet meegerekend”.

Key data tabel(PDF, 63KB)

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws