Amstelveen,
07
oktober
2009
|
01:00
Europe/Amsterdam

90ste verjaardag KLM

Samenvatting

KLM viert vandaag haar 90ste verjaardag. Op 7 oktober 1919 werd de ‘Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën' (KLM) opgericht. KLM is de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij ter wereld. De viering op 7 oktober vormt het slotstuk van een jaar in het teken van ‘KLM 90’. Air France, de luchtvaartmaatschappij waarmee KLM sinds 5 jaar is gefuseerd, viert vandaag haar 76ste verjaardag.

President-directeur Peter Hartman sprak vanochtend tijdens een symposium van het National Aerospace Laboratory (NLR) over de toekomst van de luchtvaart. Voor de nabije toekomst zitten de echte veranderingen vooral in de ontwikkeling en toepassing van duurzame brandstoffen. “Daar zijn we nu al volop mee bezig en we hopen daar, als de economische crisis ten einde is, nog voortvarender mee aan de slag te kunnen.” Voor de vliegtuigen zelf ziet Hartman de komende twintig jaar geen grootse ontwikkelingen. “Daarna echter”, zo zei Hartman, “zullen we te maken krijgen met een hele nieuwe generatie toestellen en zullen we mogelijk afscheid nemen van het bekende concept van de buis met vleugels en motoren. Hoe dat concept er precies uit zal zien weet ik niet maar veranderen gaat het.”

Het symposium, waar ook minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat sprak, maakte onderdeel uit van een dag vol activiteiten die in het teken stonden van de verjaardag. ’s Ochtends vroeg ontving Hartman uit handen van President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol een levensgrote zingende verjaardagskaart, mèt een echte band erin. De oudste en jongste KLM’ers legden in Den Haag bloemen bij het monument van Albert Plesman, de eerste President-directeur van KLM. Tussen de middag is er een lunch voor 90 genodigden in de Dutch Dakota Hangar. De feestelijkheden worden vanmiddag in aanwezigheid van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven afgesloten in museum Van der Togt in Amstelveen.

KLM heeft haar 90ste verjaardag op een bescheiden manier gevierd. De start was op 1 januari dit jaar met een feestelijke vlucht, de ‘Celebration Flight’. Op deze vlucht waren onder meer 90 zieke kinderen van de Stichting de Hoogvliegers. Een ander gedenkwaardig evenement was de doop van de KLM Tulp door President-directeur Peter Hartman en voormalig topmodel Frederique van der Wal. In juli werden negentig ouderen die nog nooit gevlogen hadden, door KLM getrakteerd op een luchtdoop.

Dit najaar reist KLM door Europa met een hiervoor speciaal ingerichte vrachtwagen. Met deze ‘Tour of Inspiration’ presenteert KLM in 30 Europese steden haar complete aanbod van producten en diensten. De toer startte op 18 september op in Billund (Denemarken) en eindigt op 7 november in München (Duitsland).

KLM steunt tijdens haar jubileumjaar ook het goede doel: Cycling Blue for Kenya. Dit is een project in samenwerking met de stichting Cycling out of Poverty waarbij de fiets centraal staat. De komende drie maanden is Cycling Blue een Aircares project. Het project omvat opleidingen tot fietsenmaker, het opzetten van fietswerkplaatsen in Kenia en het financieren van fietsen voor Keniaanse kinderen die meer dan tien kilometer van school wonen.

Voor het personeel en hun vrienden en familieleden hield KLM tijdens het afgelopen weekend Open Huis. Bijna 40.000 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om KLM-onderdelen te bezoeken waar ze in hun werk niet mee in aanraking komen.

 

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws