Amstelveen,
20
april
2010
|
01:00
Europe/Amsterdam

Vulkaanuitbarsting

Samenvatting

Gezamenlijke Ondernemingsraden tegen langere sluiting Europees luchtruim.
• Overheidssteun voor de sector!

In de loop van donderdag 15 april 2010 werd een groot deel van het Europese luchtruim gesloten in verband met een uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajokull op IJsland en de vulkanische aswolk die als gevolg daarvan boven Europa terechtkwam.


Zorgpunten

De Ondernemingsraden van KLM, Martinair en transavia.com spreken hun grote zorg uit met betrekking tot de gevolgen die dit heeft voor passagiers, medewerkers en de financiële situatie van de luchtvaartsector. Gevolgen die zelfs groter lijken dan die van de recente economische crisis.

Daarnaast zetten de gezamenlijke Ondernemingsraden hun vraagtekens bij de juistheid van de beslissing van de Europese autoriteiten om het luchtruim te sluiten (en nog steeds gesloten te houden). Dat besluit lijkt meer te zijn genomen op basis van computermodellen dan op basis van feitelijke informatie. Deze gedachte wordt versterkt door de mening die vliegers en luchtvaarttechnici hierover uitspreken en de uitkomsten van metingen tijdens proefvluchten die zaterdag 17 en zondag 18 april door KLM zijn uitgevoerd. Deze vluchten verliepen probleemloos en inspecties van de vliegtuigen achteraf toonden niets afwijkends aan. “Voor de Ondernemingsraad gaat veiligheid voor alles en wij zien geen reden om aan het advies van onze vliegers en technici te twijfelen” aldus Mathi Bouts, voorzitter van de KLM Ondernemingsraad.


Oplossingen

De Ondernemingsraden van KLM, Martinair en transavia.com willen daarom concrete acties van de Nederlandse overheid om zich sterk te maken voor een (gefaseerde) openstelling van het Europese luchtruim op basis van reëele uitgangspunten. Zij zijn de belangenbehartigers van ruim dertigduizend werknemers en hun gezinnen bij deze bedrijven, wiens belangen op het spel staan.

Daarnaast pleiten de gezamenlijke Ondernemingsraden ervoor dat de Nederlandse overheid haar verantwoordelijkheid oppakt zodat de burgerluchtvaart niet nog verder in de problemen raakt. Te denken valt hierbij aan financiële steunmaatregelen voor de korte en langere termijn. Daarmee behouden KLM, Martinair en transavia.com, grote werkgevers in Nederland die toch al hard door de economische crisis zijn getroffen, hun concurrentiepositie en behouden alle luchtvaartcollega’s hun baan.

Voor meer informatie:
KLM Ondernemingsraad, Mathi Bouts, voorzitter, tel: 06 239 774 11
 

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws