26
november
2021
|
16:33
Europe/Amsterdam

Statement KLM over inreisverbod Nederland vanuit landen zuidelijk Afrika

Vanochtend is er door het Nederlandse kabinet aangekondigd dat de landen Zuid-Afrika, Lesotho, Eswatini, Botswana, Namibië en Zimbabwe zijn aangemerkt als zeer hoog risicogebied met een zorgelijke COVID-variant.

Voor KLM-passagiers betekent dit, dat wanneer zij met KLM reizen vanuit Zuid-Afrika, zij alleen met het vliegtuig terug mogen keren naar Nederland als dat in lijn is met de inreisrestricties van de Nederlandse overheid.

Het inreisverbod geldt niet voor repatriëring voor personen met een Nederlands paspoort, EU-burgers en Schengeningezetenen en het vervoer van medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden, luchtvaartpersoneel en mensen met andere uitzonderingsposities, zoals het reizen om dwingende gezinsredenen. Voor een volledig overzicht van de uitzonderingen verwijzen wij naar de Nederlandse overheid. 

Voor passagiers die tot uitzonderingscategorieën behoren, gelden de volgende testverplichtingen wanneer zij reizen:
- Een negatieve PCR/NAAT-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig en maximaal 48 uur oud voor aankomst in Nederland of een negatieve PCR/NAAT-test van maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland en daarop aanvullend een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig;
- Een quarantaineverplichting gedurende tien dagen of bekort tot vijf dagen bij een negatieve test, welke vijf dagen na aankomst in Nederland is afgenomen bij de GGD.
 

Gevolgen vliegverkeer KLM

KLM blijft op Zuid-Afrika vliegen en zal de vluchten van Johannesburg en Kaapstad naar Amsterdam onder het geldende strenge protocol uitvoeren. KLM neemt de situatie uiterst serieus en de veiligheid van passagiers en bemanning staan daarbij voorop. KLM benadrukt dat daarbij aan boord strikte veiligheidseisen gehanteerd, zowel voor passagiers als crew. Er wordt hierbij gehandeld in lijn met de eisen die overheden hierin stellen.

Er zijn vanochtend twee KLM-toestellen vanuit Kaapstad en Johannesburg geland op Schiphol. Alle passagiers worden van boord gehaald en worden op Schiphol op dit moment op een speciaal aangewezen locatie getest. De verantwoordelijkheid voor het van boord gaan en het proces van testen ligt bij de GGD.

Passagiers die vanwege de ontstane situatie hun vlucht om willen boeken, kunnen dit doen tegen de reeds geldende flexibele omboekingsvoorwaarden.