Amstelveen,
26
april
2013
|
11:20
Europe/Amsterdam

‘Oranje Handelsmissiefonds’ ter gelegenheid van inhuldiging

Samenvatting

 - Initiatief van ING, KLM en MKB-Nederland i.s.m. Ministerie van Buitenlandse Zaken
 - Fonds biedt jaarlijks aan 10 bedrijven een “handelsmissiepakket”

Om de inhuldiging van Koning Willem-Alexander te markeren, introduceren ING, KLM en MKB-Nederland het ‘Oranje Handelsmissiefonds’. In samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal het fonds voor een periode van 5 jaar jaarlijks aan 10 middelgrote Nederlandse bedrijven de mogelijkheid bieden om buitenlandse markten te exploreren. De uitreiking van de eerste 10 ´Handelsmissiepakketten´ zal in het najaar van 2013 plaatsvinden.

Export en internationaal zakendoen zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse geschiedenis. Van oudsher is Nederland een open handelsnatie waarbij export circa 30% van het Bruto Binnenlands Product vormt. Overal ter wereld zijn Nederlandse bedrijven actief die tevens voor groei en werkgelegenheid in Nederland zorgen. De afgelopen jaren is de export een van de weinige groeimotoren geweest binnen de economie.

Handelsmissies bieden ondernemers een unieke kans om nieuwe markten te verkennen. Het Koninklijk Paar vervult een belangrijke rol op het gebied van internationale handelsbevordering voor Nederlandse bedrijven zoals ook recent nog bij de handelsmissie naar Brazilië in november 2012.

ING heeft daarom ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april 2013 het initiatief genomen om samen met KLM en MKB-Nederland en in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken het ‘Oranje Handelsmissiefonds’ op te richten. Het fonds wil middelgrote bedrijven inspireren en stimuleren om kansrijk te exporteren. Van de bedrijven die zich hiervoor aanmelden worden er jaarlijks 10 geselecteerd die zullen worden ondersteund bij het opbouwen van een internationaal netwerk. De ondernemers zullen worden gevolgd en hun kennis, ervaringen en verhalen zullen worden gedeeld op www.oranjehandelsmissiefonds.nl om zo weer een voorbeeld te kunnen zijn voor andere Nederlandse ondernemers.

Het Oranje Handelsmissiefonds zal de geselecteerde ondernemingen een ‘Oranje Handelsmissiepakket’ aanbieden in de vorm van een symbolische cheque ter waarde van EUR 10,000 voor volledig begeleide deelname aan bestaande handelsmissies, een speciaal op maat te ontwikkelen handelsmissie of voor deelname aan internationale beurzen. Het pakket bestaat uit:

  • Ondersteuning door ING met kennis en expertise over de betreffende sector en het beoogde exportland en “matchmaking” door introductie bij relevante partijen met gebruikmaking van het internationale netwerk en de lokale aanwezigheid van ING;
  • KLM helpt bedrijven die meegaan op de handelsmissie aan belangrijke contacten op locatie en verzorgt de vlucht voor de bedrijven van  de handelsmissie;
  • Gebruik van kennis en het netwerk van MKB-Nederland;
  • Ondersteuning middels expertise en contacten  van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (waaronder Agentschap NL);

Het Handelsmissiefonds wordt initieel voor 5 jaar ingesteld. In aanmerking voor het pakket komen bedrijven met een omzet van circa EUR 2-30 miljoen. Deze bedrijven leveren kansrijke producten of diensten, maar hebben niet de omvang, armslag of het netwerk om nieuwe markten te verkennen. De bedrijven moeten financieel gezond zijn en bij voorkeur actief zijn in een van de door overheid gedefinieerde ‘ topsectoren’ en dienen ter inspiratie voor andere ondernemers. Kandidaten hoeven geen klanten van ING of KLM te zijn, noch aangesloten te zijn bij MKB Nederland.

De officiële inschrijving gaat in augustus van start, maar geïnteresseerde ondernemers kunnen zich nu alvast melden via www.oranjehandelsmissiefonds.nl. Na een voorselectie zal een selectiecommissie, bestaande uit de CEO’s van KLM, ING, de Voorzitter van MKB-Nederland en de Directeur-Generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bepalen aan welke 10 bedrijven de Oranje Handelsmissiepakketten worden uitgereikt.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Deel deze release

Laatste nieuws