Amstelveen,
08
oktober
2013
|
08:30
Europe/Amsterdam

Luchtvaartsector in actie tegen vliegtax

Samenvatting

De ondernemingsraden van KLM, Martinair, transavia.com en de Luchthaven Schiphol gaan dinsdag in Den Haag actie voeren tegen de plannen om de vliegtax opnieuw in te voeren.

 

De actie start dinsdag om 10.15 uur op het plein voor Schiphol Plaza. Vanaf daar zullen de medewerkers van de luchtvaartmaatschappijen en de luchthaven met bussen naar Den Haag gaan. Om 13.00 uur zullen de luchtvaartmedewerkers op het Plein in Den Haag zijn.

Het kabinet en de oppositiepartijen bespreken op dit moment de begrotingsplannen voor het komend jaar en de vliegtax ligt als een van de opties op de onderhandelingstafel. Op 1 juli 2008 werd in Nederland de vliegbelasting ingevoerd en een jaar later afgeschaft. Onafhankelijke rapporten, ook in opdracht van de overheid, hebben laten zien dat invoering van een vliegtax forse economische schade oplevert, verlies van banen en aantasting van het bestemmingennetwerk van Schiphol. Dit is van directe invloed op het vestigingsklimaat en de werkgelegenheid in Nederland.

Luchtvaart levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. De mainport Schiphol is een omvangrijke banenmotor voor Nederland.

De nieuwe plannen zorgen er voor dat de Nederlandse werkgelegenheid zwaar hiervoor moet boeten: uit een studie naar de invoering van een vliegtax blijkt dat deze leidt tot een banenverlies tot 30.000 banen op de luchthaven en daarbuiten.

De vliegtax is geen oplossing voor vergroening van de luchtvaart. Als wereldwijd opererende sector is de luchtvaart juist gebaat bij een wereldwijde aanpak van CO2 emissies. De sector en de overheid maken hier beiden werk van. Op 4 oktober jl. werd er in VN-verband (ICAO) afspraken gemaakt over de aanpak van CO2 emissies wereldwijd, als eerste vervoerssector.

Alleen een wereldwijde aanpak van de CO2 emissies van de luchtvaart zorgt voor een gelijk speelveld. Invoering van een vliegtax in Nederland leidt vooral tot verplaatsing van vliegverkeer en de daarmee gepaard gaande economische en financiële opbrengst en werkgelegenheid naar het buitenland, zonder dat er duidelijke milieuwinst is omdat de CO2 uitstoot elders plaatsvindt.

Boilerplate

Over KLM
De Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is in 1919 opgericht en de oudste, nog onder haar oorspronkelijke naam opererende, luchtvaartmaatschappij ter wereld. In 2004 fuseerden Air France en KLM tot AIR FRANCE KLM. Zo ontstond een sterke Europese luchtvaartgroep, gebaseerd op twee krachtige merken en hubs, Amsterdam Airport Schiphol en Parijs Charles de Gaulle. Met behoud van eigen identiteit richt de groep zich op 3 kernactiviteiten: vervoer van passagiers, vracht en vliegtuigonderhoud.

In Nederland vormt KLM de kern van de KLM Groep waar ook KLM cityhopper en transavia.com deel van uitmaken. KLM bedient al haar bestemmingen met een moderne vloot en is met ruim 33.000 medewerkers wereldwijd actief. Een speler die voorop staat in de luchtvaartindustrie, met een betrouwbare operatie, die met bezieling en op een duurzame manier innoveert in klantgerichte producten.

KLM is lid van SkyTeam, de luchtvaartalliantie die een wereldwijd netwerk aanbiedt aan al haar klanten. Het netwerk van KLM verbindt alle belangrijke economische regio’s in de wereld met Nederland en is daarmee een stimulans voor de economie.

Over SkyTeam
SkyTeam is een wereldwijde luchtvaartalliantie die de klanten van de aangesloten luchtvaartmaatschappijen een uitgebreid wereldwijd netwerk biedt met meer bestemmingen, meer frequenties en meer verbindingen. Passagiers kunnen bij alle SkyTeam Member airlines frequent flyer Miles sparen en besteden. De SkyTeam Member airlines bieden hun klanten meer dan 490 lounges wereldwijd. 

klm.com airfrance.com facebook klm twitter klm blog.klm skyteam.com skyteam-facebook   skyteam-youtube

Laatste nieuws

Deel deze release