Amstelveen,
07
november
2017
|
22:04
Europe/Amsterdam

KLM vindt acties bonden KLM Crown Lounges onbegrijpelijk

KLM vindt het standpunt van de bonden en de daaraan gekoppelde acties in de KLM-lounges op Schiphol onbegrijpelijk en niet in het belang van onze gezamenlijke klanten. KLM roept de bonden nogmaals op om serieus naar het aangeboden arbeidsvoorwaardenpakket te kijken.

KLM vindt de eis van de bonden om de Hospitality Agents in dienst te houden en te detacheren niet logisch, omdat KLM straks zelf geen arbeidsplaatsen meer beschikbaar heeft voor deze functie. De wet regelt keurig hoe in gevallen van uitbesteding de rechtspositie en arbeidsvoorwaarden geborgd blijven. Bij de uitbesteding zijn de werknemers beschermd door de wetgeving rondom ‘Overgang van Onderneming’. Deze wet kent het principe “mens volgt werk”, waarbij de arbeidsvoorwaarden, zoals deze bij KLM gelden, worden gerespecteerd. Bovendien gaat KLM, in aanvulling op de wetgeving, een stap verder door hier bovenop een aanvullend arbeidsvoorwaardenpakket te bieden, met onder andere een aanvulling op de pensioenregeling en bijzondere KLM-reisfaciliteiten. Zo wordt volgens KLM recht gedaan aan de belangen van de betrokken werknemers.

Achtergrond

Food & Beverage is geen kernactiviteit van KLM. KLM wil de kwaliteit in de nieuwe lounges naar een hoger niveau tillen, daarom is gezocht naar een gespecialiseerde partner voor de catering. KLM gaat deze taken in de toekomst uitbesteden aan horecadienstverlener Vermaat. De Hospitality Agents in de KLM Crown Lounges zullen automatisch in dienst treden bij Vermaat. Hun rechtspositie is wettelijk beschermd en hun toekomstperspectief is gewaarborgd, omdat zowel KLM als de nieuwe werkgever de betrokken medewerkers een baan bij Vermaat aanbieden met gelijkblijvende arbeidsvoorwaarden en daar bovenop een aanvullend arbeidsvoorwaardenpakket.

In het geval van eventuele acties doet KLM er uiteraard alles aan om de overlast voor de loungebezoekers zoveel mogelijk te beperken.