Amstelveen,
13
september
2019
|
13:55
Europe/Amsterdam

KLM, Thalys en NS slaan handen ineen voor vervanging vluchten tussen Brussel en Schiphol

Met ingang van 29 maart 2020 vervangt KLM één dagelijkse verbinding tussen Brussel en Schiphol door stoelcapaciteit op de hogesnelheidstrein Thalys. KLM, Thalys en NS hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een lange-termijnplan om het aantal vluchten tussen Brussel en Schiphol te verminderen. Uitgangspunt daarbij is dat het product voor de klant aantrekkelijk blijft.

KLM heeft al vaker aangegeven voorstander te zijn van het vervangen van korte-afstandsvluchten door de trein, zolang het treinproduct een volwaardig alternatief is qua snelheid, betrouwbaarheid en comfort voor de reiziger. De reductie van 5 naar 4 vluchten per dag op de route Brussel-Schiphol v.v. en het verbeterde Air&Rail-product met Thalys zijn een eerste stap. KLM heeft de intentie het aantal vluchten tussen Brussel en Schiphol geleidelijk af te bouwen. De route Brussel-Schiphol wordt gebruikt door transferpassagiers die overstappen op Schiphol en doorvliegen naar een verre bestemming.

Intermodaal vervoer per trein en vliegtuig is nog complex en heeft uitdagingen. Daarnaast gaat het om snelheid, zowel van de treinverbinding zelf als van het overstapproces op de luchthaven. Op beide vlakken proberen we zoveel mogelijk voortgang te boeken. Deze reductie van 5 naar 4 frequenties is een goede manier om hier verder aan te werken en meer ervaring op te doen met Air&Rail.
KLM President-directeur Pieter Elbers

Fly Responsibly en slots

De stap past binnen KLM’s commitment inzake Fly Responsibly, dat is gericht op het creëren van een duurzamere toekomst voor de luchtvaart, en het sectorplan Slim en Duurzaam. KLM heeft daarnaast te maken met slotbeperkingen op Schiphol. Door korte-afstandsvluchten te vervangen door treinverbindingen, kunnen schaarse slots worden ingezet voor het ontsluiten van lange-afstandsbestemmingen. De aanvoer van reizigers blijft met deze oplossing op peil en de netwerkkwaliteit van Schiphol verbetert door een gevarieerder aanbod aan bestemmingen.

Verbeteringen Air&Rail-product

De Air&Rail-tickets kunnen gewoon via KLM.com en reisagenten worden geboekt. Om de trein goed te laten aansluiten op de KLM-vluchten kijken Thalys, NS, KLM en Schiphol nog naar verdere verbeteringen op het gebied van onder andere bagageafhandeling. Ook komt er een speciale Air&Rail-incheckbalie op Schiphol.

Over Fly Responsibly

Met Fly Responsibly committeert KLM zich aan het creëren van een duurzamere toekomst voor de luchtvaart. Het omvat alles wat KLM doet en gaat doen, om de duurzaamheid van haar activiteiten te verbeteren. Maar alleen wanneer de hele sector samenwerkt, kan er echt vooruitgang worden geboekt. Met Fly Responsibly nodigt KLM daarom consumenten uit om voor CO2-compensatie te kiezen. Bedrijven worden uitgenodigd om zakelijke reizen te compenseren via het KLM CorporateBioFuel Programma.

Voor meer informatie over KLM en duurzaamheid, zie https://flyresponsibly.klm.com/nl#home