Amstelveen,
18
december
2019
|
07:30
Europe/Amsterdam

KLM test een nieuw gesloten recycling systeem voor cateringmateriaal

Samenvatting

KLM vliegt vandaag met vlucht KL0681 van Amsterdam naar Vancouver met aan boord cateringmateriaal dat binnen een zogeheten ‘closed loop’ is verzameld en gerecycled. De bakjes, deksels en glazen zijn afkomstig van een viertal vluchten van Vancouver naar Amsterdam eerder deze maand en worden na wassen en recyclen, hergebruikt tijdens deze vlucht.

KLM is wereldwijd de eerste luchtvaartmaatschappij die test met het recyclen van meerdere cateringitems binnen een dergelijk gesloten systeem.

KLM wil met deze test met gerecycled cateringmateriaal onderzoeken wat het effect is op het milieu en hoe schaalbaar een ‘closed loop’ zou kunnen zijn. De test past binnen het duurzaamheidsinitiatief van KLM - Fly Responsibly - en moet bijdragen aan de doelstelling om het afvalvolume in 2030 met 50% te reduceren ten opzichte van het niveau van 2011.
Martine van Streun, Director Cabin Product & Service Engineering van KLM

Tijdens deze innovatieve test kunnen dessert- en saladebakjes, deksels, plastic glazen en bakjes voor warme maaltijden - die vanwege Europese wetgeving normaal gesproken op vluchten van buiten Europa moet worden weggegooid – nu worden gewassen en gerecycled. Bestek wordt hergebruikt nadat het is afgewassen en gecontroleerd.

Milieu impact lager

Speciaal voor de test wordt het materiaal van de producten aangepast. De dessert- en saladebakjes, deksels en glazen die op 18 december op de vlucht meegaan zijn van materiaal met een lager soortelijk gewicht dan het oorspronkelijke materiaal. Het kan nu conform wetgeving worden gewassen en daarna worden gerecycled tot nieuw cateringmateriaal. Bovendien is dit bij de productie minder belastend voor het milieu. Lichter materiaal betekent minder uitstoot en dit draagt bij aan de doelstelling om de CO2-uitstoot in 2030 te reduceren met 15% ten opzichte van 2005. Daarnaast is er natuurlijk minder afval. We verwachten dat de totale milieu impact lager is.
Martine van Streun, Director Cabin Product & Service Engineering van KLM

De test wordt georganiseerd in samenwerking met De Ster, KLM’s leverancier van cateringmateriaal, en met Marfo, Izico, Ipack en AA Bakeries, leveranciers van de maaltijden..

Over Fly Responsibly

‘Fly Responsibly’ staat voor KLM's inzet om een duurzame toekomst voor het luchtvervoer te creëren. Het omvat alle huidige en toekomstige inspanningen van KLM om de duurzaamheid van haar activiteiten te verbeteren. Echte vooruitgang kan alleen worden geboekt als de hele sector meewerkt. Met "Fly Responsibly" nodigt KLM consumenten uit om te kiezen voor CO2-compensatieservice CO2ZERO, terwijl bedrijven worden uitgenodigd om de CO2-voetafdruk van hun zakelijke reizen via het KLM Corporate BioFuel Programme te verminderen.

Op Fly Responsibly is meer te lezen over KLM’s initiatieven om de luchtvaart te verduurzamen.