Amstelveen,
02
april
2020
|
21:17
Europe/Amsterdam

KLM start luchtbrug om gestrande reizigers uit Australië op te halen

Vanaf vanavond start KLM met een luchtbrug van Schiphol naar Australië waarmee in de aankomende dagen bijna 2000 Nederlandse reizigers worden opgehaald. KLM voert deze vluchten uit in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken. De laatste weken heeft KLM al tienduizenden reizigers uit de hele wereld naar huis gebracht. “We zijn er trots op dat we tijdens deze wereldwijde crisis op deze manier van betekenis kunnen zijn”, aldus Rene de Groot, COO van KLM. “Vanuit de geschiedenis van KLM zijn deze vluchten extra speciaal. We hebben al sinds 1950 een sterke band met Australië, want het land was ruim 50 jaar lang een waardevolle bestemming binnen ons netwerk. Het is nu voor het eerst in 20 jaar dat er weer een KLM-vliegtuig op Sydney Airport landt.”

Het vliegtuig – de KL827 - dat vanavond om 20.50 uur vanaf Schiphol vertrokken is, is het eerste in een reeks van zes repatriëringsvluchten die vliegt tussen Amsterdam Schiphol en Australië. Het landt 4 april a.s. op Sydney Airport en vliegt op 5 april naar Schiphol waar het 6 april aankomt. Deze vlucht wordt van 6 t/m 10 april herhaald*). Daarna vliegt KLM vier keer naar Kuala Lumpur*) op en neer en haalt partner Malaysia Airlines vanaf daar de Nederlanders op uit Australië en brengt ze naar Kuala Lumpur waar ze op een KLM vlucht naar Schiphol overstappen. Er zal dan ook op andere Australische steden worden gevlogen en naar Nieuw-Zeeland.

 

50 jaar Australië

Het was al voor de Tweede Wereldoorlog de wens van KLM om het Australische continent direct aan te vliegen, maar het duurde nog even voordat het zover was. Met de Londen-Melbournerace in 1934 liet de luchtvaartmaatschappij al zien dat ze in staat was zo’n lange afstand veilig af te leggen. Maar landingsrechten kwamen er niet.

Drie en een halve dag vliegen

Op 7 december 1950 was het zover en voerde KLM voor het eerst een passagiersvlucht uit naar Sydney. “Gelukkig kunnen we dat nu sneller dan toen. We doen er nu iets meer dan 23 uur over. Toen duurde het drie en een halve dag om er te komen”, licht De Groot toe. Heen en weer naar Sydney bleef de luchtvaarmaatschappij 50 jaar doen, totdat de samenwerking met Malaysian Air System, het huidige Malaysia Airlines, werd uitgebreid. KLM breidde het aantal vlucht naar Kuala Lumpur uit en daar kon men overstappen op diverse bestemmingen in Australië en Nieuw-Zeeland.

www.bijzonderebijstandbuitenland.nl

Nederlandse reizigers in het buitenland die door de Corona crisis niet in staat zijn om zelf hun terugkeer te regelen, worden daarbij gesteund door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, de reisbrancheorganisatie ANVR en diverse andere partners uit de reiswereld, zoals KLM. De organisaties hebben daarvoor besloten tot de versterkte aanpak bijzondere bijstand buitenland. Kern daarvan is een regeling voor in het buitenland gestrande Nederlandse reizigers, die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. De website waarop reizigers zich kunnen melden is: www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Alarmcentrales zullen vervolgens het noodzakelijke luchttransport voor de terugkeer coördineren en organiseren.

*) onder voorbehoud, deze vluchten zijn nog in voorbereiding

Een affiche van KLM uit 1951