Amstelveen,
05
juni
2022
|
13:59
Europe/Amsterdam

KLM operatie zondag hervat volgens plan

KLM heeft de vluchtuitvoering op zondag weer volgens plan kunnen hervatten. Dat betekent dat sinds vanmorgen passagiers weer vanuit de Europese bestemming naar en via Amsterdam kunnen reizen. KLM verwacht ook de rest van deze dag de geplande vluchtuitvoering goed uit te kunnen voeren en geen aanvullende maatregelen te hoeven nemen. Wel kan er als gevolg van de drukte op Schiphol en het voorspelde onweer einde van de dag nog sprake zijn van enkele vertragingen of verstoringen.

KLM benadrukt dat het haar eerste zorg is en blijft om passagiers weer veilig naar hun bestemming te vliegen. De eerste gestrande passagiers van zaterdag hebben inmiddels kunnen vertrekken en er wordt tegelijkertijd hard gewerkt aan het omboeken van andere passagiers die hun bestemming door de onvoorziene omstandigheden niet hebben kunnen bereiken. KLM zet alles op alles om deze klanten zo snel mogelijk op de plek van bestemming te krijgen.

KLM maakt nogmaals excuses voor de ontstane situatie op zaterdag, waarbij door onvoorziene en acute omstandigheden die buiten onze macht liggen (ongunstige weersomstandigheden en beperkte baancapaciteit als gevolg van baanonderhoud door Schiphol), besloten werd om tijdelijk op het einde van de dag geen passagiers vanaf Europese bestemmingen naar Amsterdam te vliegen. We begrijpen dat dit besluit veel impact heeft gehad op onze klanten.

KLM had reeds voor dit weekend haar eigen capaciteit teruggeschroefd in verband met de omstandigheden op Schiphol. Door een ongunstige windrichting in combinatie met het baanonderhoud op Schiphol, werd zaterdag de capaciteit door de luchtverkeersleiding verder teruggebracht. Daardoor konden veel minder toestellen landen of vertrekken vanaf Amsterdam. Dit betekent dat een groot aantal KLM-vluchten zaterdag vertraagd of zelfs aanvullend geannuleerd is. Het aantal passagiers dat door deze externe invloeden niet heeft kunnen vertrekken vanaf Schiphol was hierdoor sterk toegenomen. 

Om ervoor te zorgen dat er op Schiphol een veilige en werkbare situatie bleef bestaan, heeft KLM zaterdag einde van de dag helaas moeten besluiten om geen nieuwe passagiers meer naar Amsterdam aan te voeren vanuit Europese stations. Dit besluit moest ervoor zorgen dat gestrande passagiers zaterdag zoveel mogelijk alsnog konden vertrekken vanaf Schiphol en KLM ook zondag zoveel mogelijk vluchten volgens planning uit kan voeren.