Amstelveen,
08
juli
2021
|
16:49
Europe/Amsterdam

Tijdelijk niet-vliegend KLM-cabinepersoneel maakt bewoners verpleeghuis Evean blij

Succesvol re-integratieproject KLM en Evean Eduard Douwes Dekker in Amsterdam verlengd

Wat in 2019 ontstond als ‘zomaar een leuk idee’, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol re-integratieproject van KLM en zorgorganisatie Evean. In de afgelopen 2 jaar zijn 400 KLM-cabinemedewerkers, die door ziekte of zwangerschap tijdelijk niet kunnen vliegen, als vrijwilliger ingezet in het Amsterdamse verpleeghuis Eduard Douwes Dekker (EDD). Dit leidt niet alleen tot vele blije gezichten bij de bewoners en verzorgend personeel, het stimuleert bovendien de re-integratie van de KLM-medewerkers op positieve wijze. Op 8 juli jl. is de samenwerking tussen beide partijen officieel verlengd en zijn de bewoners en medewerkers getrakteerd op een theatervoorstelling en muziekoptredens.

Saskia Osinga Joosse, regiomanager Evean Eduard Douwes Dekker: “Evean heeft een trouwe groep vaste vrijwilligers die veel voor ons betekenen. De extra aandacht die de KLM-vrijwilligers onze bewoners geven is als een kers op de taart. De kernkwaliteiten van de KLM-ers sluiten naadloos aan bij het werken in de ouderenzorg: een zorgzaam karakter, empathisch vermogen, hulpvaardig zijn, maar ook duidelijk communiceren. Met een extra wandeling, samen een spelletje spelen, of simpelweg een goed gesprek maken zij de dag van onze bewoners extra mooi.”

Vervangend werk
Het idee voor de inmiddels intensieve samenwerking is afkomstig van KLM-manager cabinepersoneel Stella O’Sullivan. Haar oma woont in het EDD. O’Sullivan merkte dat er behoefte was om bewoners nog meer fijne momenten te geven en dat daarvoor nog meer vrijwilligers nodig waren. “Bij KLM zoeken we - conform de Wet Poortwachter - passend vervangend werk voor ons cabinepersoneel dat tijdelijk, door ziekte, niet kan vliegen. Dit lukt niet altijd binnen KLM zelf en daarom zitten collega’s soms langere tijd thuis. Vanuit het EDD was er de zoektocht naar vrijwilligers. Waarom dit dus niet combineren? Dat zou een mooi samenwerkingsproject kunnen zijn. Inmiddels zijn we 2 jaar verder en werken er momenteel wekelijks 50 KLM-ers in het EDD”, aldus O’Sullivan.

Overeenkomsten
Volgens O’Sullivan is er goed nagedacht over overeenkomsten tussen beide werkgebieden. “Er wordt er elke ochtend met een briefing gestart, net zoals voor een vlucht. En men werkt net zoals aan boord met een maatje. Verder worden de bijzonderheden voor de dag besproken. Dit contactmoment wordt erg gewaardeerd door de KLM-medewerkers, omdat het zo herkenbaar is. Daarnaast is er een PIL (Persoonlijke Informatie Lijst), waar informatie over bewoners in staat, zoals interesses en persoonlijke voorkeuren. Dergelijke informatie hebben wij ook bij de KLM. Zo kunnen we inspelen op de persoonlijke behoefte van onze klanten en in dit geval dus van de bewoners.”

Tevreden gezichten
De afgelopen 2 jaar zijn er 400 crewleden werkzaam geweest bij EDD. Een groot deel hiervan is uiteindelijk weer aan het vliegen. Ook vanuit het EDD zijn de reacties zoals gezegd positief. Mai Stoffelen, teammanager Evean Eduard Douwes Dekker: “We zijn enorm blij met de fijne samenwerking die wij als zorgmedewerkers hebben met de KLM-vrijwilligers. Dagelijks stemmen de KLM-vrijwilligers met ons af over wat onze bewoners nodig hebben, en weten heel goed op de behoefte in te spelen. Die extra aandacht in de vorm van een fijn gesprek of extra wandeling is hartverwarmend. Naar alle mooie reisverhalen wordt maar al te graag geluisterd!

8 juli 2021: restaurant verpleeghuis Evean Eduard Douwes Dekker
Om de succesvolle samenwerking én de verlenging hiervan te vieren zijn de bewoners en medewerkers op donderdag 8 juli verrast met een feestelijke dag. Zo konden zij genieten van theater en muzikale optredens door KLM-medewerkers die voor de gelegenheid in KLM-kleding een hapje en drankje serveerden.